Sveriges Henrik Harlaut under ett kval i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån

SVT erfar: Alla för-OS ser ut att strykas

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli några för-OS inför Peking 2022.
Det verkar också som att VM i freestyle och snowboard skjuts upp.
Kina har tuffa karantänsregler och det påverkar vintersporten rejält.
– 14-dagarskarantänen skulle döda allt, säger Jürg Capol, marknadsdirektör på Fis, till SVT Sport.

I går hölls ett möte med vintersporttävlingar i Kina som samtalsämne. Det internationella skidförbundet (Fis) och arrangörerna har svårt att hitta någon lösning.

På grund av att alla som reser till Kina måste sitta i karantän i 14 dagar så ser det ut som att världscuptävlingarna i längdåkning, skidskytte och backhoppning måste göras om till tävlingar med enbart kinesiska idrottare. Då får man testa banorna inför OS i Peking 2022, men inte på det sätt som var tänkt.

– Idrottare, tränare, servicemän eller vad som helst, alla har karantänstiden. Sett till nuvarande situation så är förslaget att hålla vissa av testevenemangen som nationella, kinesiska tävlingar med kinesiska idrottare. För att testa banorna och backarna, säger Jürg Capol och fortsätter:

– Men i till exempel backhoppning skulle det vara bra att ha högkvalitativa backhoppare som testar backen. Där krävs i princip en världscuptävling för att vara säker på att backen är korrekt. Det är kanske enklare i till exempel längdåkning, där kan man ha kinesiska idrottare.

Världscuptävlingar kan försvinna

Inget beslut är taget, men om världscuptävlingarna ställs in så ska de ersättas med tävlingar på något annan ort. Det kan till exempel bli att man förlänger en vistelse på en befintlig världscuport.

Ett annat stort problem som finns inför vintern är att VM i freestyle och snowboard är planerat att gå i kinesiska Zhangjiakou i februari. Det skulle alltså vara både ett världsmästerskap och ett för-OS.

Där har Capol ett förslag:

– Det skulle avgöras i februari 2021, men det jag tänker där är att man kanske borde skjuta upp det till december 2021. Faktum är att nyckelfaktorn är karantänstiden på 14 dagar och de säger att det är ett regeringsbeslut. Idrottsförbund, eller vilka som än organiserar tävlingar, kan inte påverka det.

– Vad gäller VM så måste det vara en internationell tävling och man måste vara säker på att idrottarna kan och vill komma. Då skulle 14 dagarskarantänen döda allt.

De flesta sporterna har redan tidigare avgjorts på orten i världscupsammanhang, men skricross och snowboardcross har man aldrig kört i Zhangjiakou.

Om VM skjuts upp till december så blir det bara veckor innan OS avgörs på samma ställe.

ARKIV: Harlauts coronastrategi: tältade i 1,5 månad  (7 oktober 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.