Johannes Hösflot Kläbo. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kläbo kan lägga av innan han fyllt 30

Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo kan komma att lägga skidorna på hyllan innan han fyllt 30 år. Efter OS-succén i Pyeongchang kände han sig mätt.
– Orkar inte hålla på om jag inte är motiverad, säger Kläbo till NRK.

I boken ”Johannes & morfar”, som handlar om förhållandet mellan Kläbo och morfar Kåre Hösflot, hintar han om att karriären inte behöver bli så lång.

”När jag är 29 år ska jag bli manager till Ola (Kläbo) samtidigt som jag ska ta igen den förlorade ungdomstiden”, säger Johannes Kläbo.

Om stjärnan slutar när han är 29 år innebär det att skidkarriären är över efter OS 2026.

– Det kan bli så, säger han till NRK.

Vid 22 års ålder har norrmannen redan vunnit tre OS-guld, VM-brons, han har vunnit sprintcupen två gånger och den totala världscupen den gångna säsongen.

– Jag vet själv att jag var väldigt mätt efter OS, och kände mig nöjd. Så börjar man ladda upp till en ny säsong, spelar lite fotboll, gör andra saker och börjar känna glädjen att komma tillbaka och man känner sig väldigt sugen på att åka fort igen. Jag tror att jag bara måste ta det år för år, säger Kläbo.

Han understryker att än så länge finns det ingen konkret plan för när karriären är över.

– Det är sju till, så man får hoppas att man ska hålla på längre än så, men det är omöjligt att säga hur länge man ska hålla på.

Även Petter Northug har skrivit i sin självbiografi ”Min Historia” att han hade svårt att hitta motivationen efter framgången under hemma VM i Holmenkollen 2011.

– Om man ska hålla på i flera år efter att man känner sig nöjd, det är svårt att säga. Men jag orkar inte hålla på om jag inte är motiverad och orkar göra jobbet ordentligt, säger Kläbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer