Så ska VM i Östersund och Åre bli hållbara

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna har knappast undgått någon och för vinteridrotterna som är beroende av snö och kyla är de extra påtagliga. Både alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund jobbar därför mot att mästerskapen ska vara hållbara.

–Det här är absolut nödvändigt, det är en överlevnadsfråga för oss, säger Ulf von Sydow, klimatinspiratör för skidskytte-VM i Östersund.

Vi får ett allt varmare klimat som slår hårt mot de vinteridrotter som är beroende av snö och kyla.

– Som det ser ut så förlorar vi en-två skiddagar per år, det är en månad på 15 år, säger Ulf von Sydow klimatinspiratör för skidskytte-VM i Östersund.

Vinterstudion

Hållbara VM

Båda mästerskapen i Åre och Östersund har därför tagit beslut om att vara hållbara, vilket innebär att de tar ansvar för alla de miljöeffekter evenemangen skapar.

– Vi ska vara helt fossilfria i våra transporter på plats, vi ska ha klimatsmarta menyer och all el är förnyelsebar el, säger Ulf von Sydow.

Transport är den stora utmaningen

Skidskytte-VM i Östersund beräknas dra 120 000 besökare varav hälften kommer utifrån.

– De är dem vi måste jobba med, försöka få dem att tåget, att samåka och att se andra möjligheter att ta sig hit, säger Ulf von Sydow.

Hur viktigt är det att alla hjälps åt i den här frågan?

– Det är absolut nödvändigt, det här är en överlevnadsfråga, Ulf von Sydow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet