Svensk succé – vann lagtävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska laget stod för en succéinsats då man vann lagtävlingen i Aspen. I finalen vann man med 3-1 över Tyskland sedan debutanten Emelie Wikström säkrat segern i tredje heatet.

– Roligt med vinst första gången, säger Wikström till SVT Sport.

Frida Hansdotter gav Sverige en fin inledning på finalen då hon slog Lena Dürr med tolv hundradelar. Stefan Luitz körde sedan ur i andra heatet mot Mattias Hargin.

Det gav Emelie Wikström, som fick en plats istället för Maria Pietilä Holmner som var med i VM-laget, chansen att säkra en vinst. Det gjorde hon då hon slog Marina Wallner med 56 hundradelar. Att André Myhrer då förlorade i sista heatet spelade ingen roll.

Emelie Wikström vann alla sina race och stod för en stark debutinsats i lagtävlingen.

– Det var jätteroligt. Kul att det gick så bra och roligt med vinst första gången, säger Wikström till SVT Sport.

OS-gren nästa år

De svenska ledarna var självklart nöjda efter segern.

– Det är riktigt skönt. De gjorde ett jättebra lagjobb. Sen är det generalrepetition inför OS så det känns jätteskönt, säger damchefen Lars Melin till SVT Sport, som sa så här om valet att ta ut Wikström istället för Maria PH:

– Hon har åkt stabilt, snabbt och bra i slalom. Hon är rankad nia nu så jag ser det som självklart.

Herrchefen Heinz-Peter Platter pratade också om vikten av att vinna med tanke på Pyeongchang 2018.

– Det är en OS-gren nästa år, och vi vet att Sverige är jättestarkt. Vill man vinna så måste man ha viljan, och det hade vi i dag.

Slog ut världsmästarna

Sverige tog sig ganska enkelt vidare vidare till semifinal sedan de slagit ut Österrike med 3-1. Emelie Wikström, André Myhrer och Mattias Hargin vann sina race medan Frida Hansdotter fick stryk med fem hundradelar.

I semifinalen mot världsmästarna Frankrike vann lagen två matcher var, men Sverige gick vidare på bättre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.