Foto: Bildbyrån

Landslagsåkare ställer upp i SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra A-landslagsåkare, fem från träningsgruppen strax under och fem från utvecklingslandslaget. Rullskidorna firar SM-veckans tioårsjubileum med att mönstra det bästa startfältet hittills.

Rullskidsloppen, som avgörs på Citybanan vid Posthusplatsen i Malmö 1-2 juli kommer att bjuda på spännande dueller mellan flera av landets bästa längdskidåkare och rullskidsspecialisterna, med Tobias Westman och Linn Sömskar, som vann dubbelt förra året, i spetsen.

Tidigare år har några enstaka landslagsåkare ställt upp i rullskidor under SM-veckan. Charlotte Kalla var exempelvis med både i Halmstad 2013 och Sundsvall 2015. Men i år blir det fler än någon gång tidigare:

Från A-laget: Evelina Settlin, Johan Häggström, Oskar Svensson och Jens Burman.

Från team Bauhaus, gruppen strax under A-landslaget: Marcus Grate, Anton Persson, Martin Bergström, Karl-Johan Westberg och Simon Lagesson.

Från utvecklingslaget: Moa Hansson, Hanna Abrahamsson, Eric Rosjö, Leo Johansson och Hugo Jacobsson.

Ytterligare några åkare kan tillkomma.

 – Som ett led i att profilera längdskidåkningen både året runt och på nya platser i landet har vi bestämt att vi i år, tillsammans med arrangerande IF Ski Team Skåne och IFK Helsingborg, gör denna satsning på SM i rullskidor. Det ska verkligen bli roligt att se hur kampen blir i Malmö. Vi hoppas på spännande tävlingar och folkfest, säger landslagschef Jonas Peterson i ett pressmeddelande.

Måndagen 1 juli avgörs masstartsloppet och dagen efter körs sprinttävlingen.

Åkarna kommer att köra på låneskidor med lite trögare hjul, för att göra loppen både mer ”snölika” och säkrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.