Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagsläkaren Rickard Noberius om kontakten med Frida Karlsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Landslagsläkaren om kontakten med Frida Karlsson

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har tidigare under karriären behövt dra i handbromsen, för att återfå balansen mellan träning, kost och återhämtning. Nu känner hon igen varningssignalerna – helt nödvändigt, menar landslagets läkare.

– Det är jätteviktigt. Man hinner bromsa så man inte får den fullständiga kollapsen eller fallet, säger Rickard Noberius till SVT Sport.

Rickard Noberius, ny landslagsläkare inför den här säsongen, berättar att han har haft regelbunden kontakt med Frida Karlsson under sommar och höst – trots att hon valt att lämna det svenska skidlandslaget.

– Vi försöker ge samma service till de som står utanför laget, för vi räknar ju med att de ska vara med och tävla under vintern. För att vi ska kunna hjälpa dem så mycket som möjligt under vintern så önskar vi att vi har så mycket kunskap och information om dem som vi kan, jag är ju ny i laget så jag behöver ju lära känna de som är med, säger Noberius.

”Är inte kroppen i balans, då kommer man inte kunna prestera”

Frida Karlsson har fortsatt stöttas av det medicinska teamet under försäsongen och hon har valt att genomgå landslagets hälsokontroller.

För att åkare ska få lov att tävla för det svenska landslaget behöver de kunna uppvisa en god hälsa. Det säkerställs bland annat blodprover och bentäthetsmätningar, berättar Noberius.

– Man ska ha en god hälsa, vara i balans i kroppen. Är inte kroppen i balans, då kommer man inte kunna prestera på den nivå som man önskar under säsongen. Och det är ju klart att det är det medicinska teamets uppgift att försöka optimera dem för att ha så bra hälsa som möjligt för att kunna prestera maximalt. Men även en hälsa för framtiden förstås. De två sakerna tycker jag går hand i hand.

Hur utbredd är problematiken inom längdskidåkningen, att hitta rätt balans och inte kliva över gränsen?

– Jag tänker att det nog är ett problem man tampas med i alla idrotter, inte bara skidåkningen. Framför allt i alla uthållighetsidrotter, men även det som är rena kraftsporter. Sprintsporter har nog samma problematik. Det är ett bekymmer, en svårighet och en konst – och det krävs ganska mycket kunskap som aktiv att veta hur mycket energi man faktiskt behöver få i sig, och att man får i sig rätt energi.

Läkaren hyllar Johaug: ”Jättestarkt av henne”

Frida Karlsson är långt ifrån den enda elitidrottare som tvingats kämpa med att hitta rätt balans och inte kliva över gränsen. Therese Johaug berättar i sin nyutgivna självbiografi om de utmaningar hon ställdes inför under karriären.

– Jag tycker det är jättestarkt av henne att gå ut med det. Och jag tycker att det är fantastiskt bra att hon har gjort det, för det här är ju ett problem som finns i alla idrotter. Det tar ju bort tabun lite grann kring det här ämnet.

Borde vi prata mer om det?

– Ja, det tror jag. Och jag tror att det är på gång. Det känns som att det har släppt, jag tycker att vi har kommit långt under sommaren och hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.