Svensk kross i sprinten – VM-guld till Jonna Sundling

Uppdaterad
Publicerad

Guld, silver och brons till Sverige i VM-sprinten. Det blev en helsvensk pall då Jonna Sundling tog VM-guld före Emma Ribom och Maja Dahlqvist.

– Det är stort och jag är så glad att kroppen svarar så pass bra som den gör i dag, säger Sundling.

En utdragen förkylning gjorde att debuten i världscupen inte skedde förrän i januari.

– Det här är något jag sett fram emot väldigt länge och med tanke på min start på säsongen med förkylningen så känns det ännu bättre, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

– Det var först på upploppet jag kände mig säker på guldet och tänkte att jag skulle ”hålla trycket, håll trycket. Det här kan bli bra”, säger Sundling, som inte uppfattade att det var en svensk fyrling i loppet förrän efter målgången.

Hur stort är det med tre svenskor på pallen?

– Det är väldigt stort och fjärdeplatsen är också en svenska. Det är en otrolig lagprestation och det är inte lätt att åka hem det, säger Sundling som nu ska fira med tårta. 

Norska duon slutade sist

De fyra svenskorna drog ifrån de två norska konkurrenterna Kristine Stavås Skistad och Tiril Udnes Weng efter den första stigningen.

Kampen om guldet stod mellan Jonna Sundling och Emma Ribom. Där var Jonna Sundling starkast på upploppet och spurtade hem segern för att försvara sitt VM-guld. Hon vann 0,87 före Emma Ribom som tog silver medan Maja Dahlqvist blev trea efter en spurtduell. Linn Svahn slutade fyra.

– Det är så fantastiskt, jag är glad för de andra svenskorna också, säger Sundling, nybliven regerande världsmästarinna i FIS officiella intervju.

Tredje raka mästerskapsguldet

Jonna Sundling var snabbast i kvalet före Emma Ribom. Den blågula dominansen fortsatte i kvartsfinalerna där alla svenskorna vann sina heat. Även i semifinalerna blev det svenska segrar innan krossen i finalen.

Jonna Sundling har nu tagit tre raka mästerskapsguld i sprint med VM 2023 i Planica, OS 2022 i Peking och VM 2021 i Oberstdorf.

Jonna Sundling om svenska medaljsuccén: ”Otrolig lagprestation”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.