Långloppsåkaren Oskar Kardin påkörd av bil

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Kardin, som ligger femma i totalen i Ski Classics, kommer inte att stå på ett par skidor på ett bra tag. I går var svensken med om en otäck krasch med en bil i Italien.

– Jag mår okej efter omständigheterna, säger Kardin till SVT Sport från sitt hotellrum i Livigno.

30-åringen från Östersund berättar att han var ute och tränade. Skidspåret, som gick i en nerförsbacke, korsade en bilväg.

– Jag hade ganska hög fart, kanske 30 km/h. Och så stannade jag aldrig utan jag åkte bara rakt över. Jag var inte jätteobservant på vägen och nu kom det en bil och med ganska hög fart också, berättar Kardin om hur olyckan gick till. 

Han blev träffad av en bilen bakifrån som sköt iväg svensken.

– Jag flög in i en vägskylt och träffar den med huvudet, axeln och höften.

Det låter som det kunde slutat ännu värre?

– Det hade kanske varit ännu värre om jag kommit en decimeter åt sidan och fått den rätt i ansiktet. Jag hade ju rätt bra fart.

– Jag hann inte bli så rädd, det gick så fort men jag var jävligt irriterad efteråt när jag kände att jag inte kunde lyfta armen.

Inga blödningar eller benbrott

Har du ont just nu?

– Ja, jag kan inte lyfta på armen och så har jag lite ont i ryggen och ont i huvudet, säger Kardin som sitter med en stor blå mitella och ett nackskydd när SVT pratar med honom över videosamtal.

Efter att ha tillbringat gårdagen på flera italienska sjukhus så är trots allt beskedet från läkarna positivt. Kardin har röntgat i princip hela kroppen.

”Det verkar som jag haft tur i oturen utan allvarligare blödningar eller benbrott”, skrev han själv på sociala medier igår.

Orolig över huvudet

Men några nya långlopp lär dröja för Kardin, som har varit topp tio i Vasaloppet vid ett flertal tillfällen och har vunnit klassikern La Diagonela (2021).

– Prognosen är väl att vila egentligen men det är en osäker prognos. Jag ska ta mig hem till Sverige för läkarna här tycker att jag sak undersöka axeln hemma i Sverige inom en vecka.

– Har inte fått någon tidsplan alls men jag är kanske mest orolig för huvudet eftersom jag haft problem med hjärnskakning tidigare och jag vet att det kan sitta i ganska länge.

Kardin tvivlar inte på att han ska ta sig tillbaka. Han har trots det mycket osäkra läget inte gett upp hoppet om Vasaloppet.

– Jag hoppas ju att stå på start i Vasaloppet men det är väldigt osäkert, erkänner Kardin.

Kardin slutade totaltrea i Ski Classics förra säsongen

Här får du koll på långloppscupen (dec 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.