Trippelt svenskt på pallen i Ski Classics – Ida Dahl vann

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl, Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren.

Det blev trippelt svenskt på pallen under lördagens Ski Classics i Engadin.

– Det kändes lite halvsegt i början, men efter att jag gick i från kändes det sjukt bra, säger segraren Ida Dahl till SVT Sport.

Efter att ha kört nästan halva loppet solo gick Ida Dahl i mål som segrare två minuter och 16 sekunder före Britta Johansson Norgren.

Det var karriärens andra seger i Ski Classics. Den första tog hon nyligen, söndagen den 9 januari.

– Hon är i sitt livs form och har ett självförtroende nu när hon börjat vinna. Hon vågar göra rätt saker, säger SVT:s expert Anders Blomquist och fortsätter:

– Hon fick gräva ganska djupt på slutet och kände sig jagad. Hon visste nog inte vilket grepp hon hade på de andra, tror jag.

”Ska äta pizza – det blir gott”

Det var en glad men utmattad Ida Dahl som SVT Sport intervjuade i målfållan:

– Sista milen hade jag det ganska jobbigt. Jag åkte och tittade mig över axeln en del, men när jag kom upp här med en kilometer kvar kunde jag slappna av så det var skönt. Det var ett jättejättebra lopp så jag är supernöjd.

Hade du koll på vad som hände där bakom?

– Nej, jättedålig koll, men jag märkte att den andra scootern kändes längre och längre bort så det kändes som att jag drog i från.

Och 26-åringen från Mantorp har redan planen klar för hur hon ska fira segern.

– Troligtvis genom att äta pizza. Det blir gott, säger hon med ett skratt.

BJN: ”Förbannad”

Tidernas mest framgångsrika långloppsåkare, Britta Johansson Norgren som vunnit totalen fem gånger, gick i mål som tvåa.

Trots den fina placeringen var hon missnöjd med sin insats.

Är det lite svarta ögon jag ser på dig just nu?

– Ja, det är lite både och. Jag ska inte vara besviken på en andraplats egentligen och jag hade en bra känsla i kroppen, men jag är besviken på mitt jobb i dag. Jag tycker att jag skulle ha gjort bättre den här dagen. Nu får jag vara lite förbannad sedan glömmer jag detta och försöker ta revansch nästa helg, säger Johansson Norgren.

Vad hade du kunnat göra bättre?

– Jag blev ganska passiv. Jag trodde också att jag och Silje (Öyre Slind, reds anm) skulle kunna hjälpas åt lite grand, men hon var inte så intresserad eller så stark som jag hoppats på och då blev det väldigt mycket tid fram till Ida. Och Ida är så stark nu att så mycket kan man inte släppa.

Lina Korsgren noterades för säsongens tredje tredjeplats.

RESULTAT

La Diagonela, 55 kilometer, Engadin (Schweiz).

1. Ida Dahl, Sverige, 2.37.49

2. Britta Johansson Norgren, Sverige, (+2.16,8)

3. Lina Korsgren, Sverige, (+3.08,5)

4. Silje Öyre Slind, Norge, (+4.40,6)

5. Lailva Kveli, Norge, (+6.16,2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.