Petter Northug. Foto: Bildbyrån.

Northug förpassad till motionsklassen i Ski Classics: ”Respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

När starten för långloppet La Diagonela går av stapeln 08.55 på lördagsmorgonen får Petter Northug, 36, snällt vänta i åtta minuter till.

Den norske skidikonen är förpassad till motionärklassen.

– Det är fruktansvärt svagt och direkt respektlöst att inte ge ett svar, säger skidexperten Petter Skinstad till NRK.

Petter Northug har befunnit sig i italienska Livigno ett par dagar för att förbereda sig för det 55 kilometer långa långloppet La Diagonela som går av stapeln i morgon lördag.

Men 36-åringen kommer inte få mäta sina krafter med elitåkarna.

I stället är han förpassad till motinärsklassen, som startar åtta minuter efter eliten.

Det gör han av en speciell anledning.

Har begärt dispens

Det hela handlar om att norrmannen inte fått svar på den ansökan han skickat in till Fis, internationella skidförbundet.

Northug har begärt dispens för att tävla i elitklassen trots att han inte varit en del av antidopningsbyrån Wadas rapporteringssystem under det senaste halvåret.

Något man normalt måste vara, så att Wada ska kunna veta var idrottaren befinner sig vid varje given tidpunkt för att kunna genomföra oannonserade dopningkontroller.

Men den tidigare storstjärnan har inte fått något svar från varken Wada eller Fis sedan månadsskiftet oktober/november.

– Det är fruktansvärt svagt och direkt respektlöst att inte ge ett svar. Vad svaret än är. Ett nej är också bra, även om jag inte håller med. Men det måste de få göra. Nu tänker jag ”varför finns det en möjlighet att söka överhuvudtaget?”, säger experten Petter Skinstad till NRK.

Fis:s kommunikatör Jenny Wiedeke har svarat NRK och meddelat att det skett en försening med svaret till följd av den ökade arbetsbelastningen under den pågående coronapandemin.

SVT sänder Ski Classics-loppet La Diagonela med start 08.55 i SVT1 i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.