En fokuserad Hanna Öberg under tisdagens distans. Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Lär av Hanna Öberg – inte tvärtom”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Efter Hanna Öbergs silvermedalj på distansloppet kommenterade hon spekulationerna och diskussionerna kring hennes mående efter de något sämre VM-loppen med orden:

-Jag gräver inte ner mig så djupt. Det är så många som verkat tro att jag varit så fruktansvärt deppig efter de här dagarna. Självklart har jag varit besviken men jag har kunnat släppa det fort. Man behöver inte vara så orolig för min skull.

Björn Ferry

expert skidskytte

Klartext och raka besked av en professionell idrottare.

Det som kanske skulle ta veckor eller månader för en ”vanlis” att hantera, tar två dagar för Hanna Öberg. Att vara elitidrottare är synonymt med att lära känna sin kropp. Och knopp.

Elitidrottaren ställer sig ständigt frågan: Hur kan jag bli bättre på det jag redan gör?

Att leva så leder inte bara till extrem fysik utan även till en utvecklad mental förmåga. Att lära känna sig själv, att veta vad man går för. Att veta vad man inte kan. Att ta hjälp när det behövs.

Hanna Öberg vet allt detta. Hon vet att livet på gränsen kräver medfödd talang, erfarenhet, nyfikenhet, och träning, träning, träning. Dessutom finns ofta stödet från en erfaren omgivning som ”vanlisar” inte har tillgång till. Att ständigt försöka bli bättre på det man redan gör väldigt bra är troligen en bättre strategi än att ”vänta och se” eller skylla misslyckanden på chefen, underlaget eller bara allmän otur.

Lösningen blev lasagne

Bra spelare har tur. Bra spelare har en strategi. Bra spelare känner sig själv.

Vi var många som tvivlade och undrade över hur Hanna Öberg skulle hitta formen under detta VM? Hanna Öberg analyserade situationen tillsammans med de hon litar på allra mest, och landade i att det mest sannolika var att hon hade energibrist. Lösningen blev lasagne, kakor och pizza. Nästa gång är det något helt annat.

Segrar och misslyckanden, allt ger värdefull information om vad som kan vara nästa steg i utvecklingen. Hanna Öberg kommer att ställas inför nya problem. Men troligen är hon bättre rustad att lösa även de problemen snabbare och bättre än de flesta som oroat sig över hur ”deppig” hon var efter jaktstarten i söndags.

Det är nog ”vanlisar” som ska lära sig av Hanna Öberg. Inte tvärtom.

Björn Ferry

Mattias Lundberg, Leg. Psykolog och Docent i psykologi

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.