Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn vill till VM – men vägen dit är inte enkel. Foto: Bildbyrån

Landslagschefen om VM för Linn Svahn: ”Krävs ganska mycket dit”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn nådde bara semifinal i sprinten på Skandinaviska cupen i Falun i helgen. Själv pekade hon på skidorna som den stora anledningen till att det inte blev final. Nu är vägen till ett eventuellt VM lång.

– Dit är det en bit än. Det krävs ganska mycket dit, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Sprintstjärnan Linn Svahn, 23, har ännu inte tävlat i världscupen sedan hon gjorde comeback efter en lång frånvaro på grund av en axelskada. Det är två världscuphelger kvar innan VM-truppen ska tas ut, men Svahn själv har ännu inte gett upp hoppet om en plats i VM-sprinten.

– Det känns som att VM-formen inte är långt borta, jag måste bara få förutsättningar för det, sade hon själv i lördags efter sprinten.

Landslagschefen Anders Byström var inte helt nöjd med vad han fick se av Svahn i lördags.

– Det är klart att man hade velat se henne lite längre upp i listan, men det finns en del förklaringar till det, sade han och fortsatte:

– Jag sade igår att det nog är bra om man kommer till final idag och visa att man har något i världscupen att göra. Men nu var det extrema förhållanden och hon säger själv att hon inte hade så bra under fötterna. Då är det svårt att göra sig rättvisa. Jag tycker ändå att det fanns tendenser i hennes åkning som var positiva.

Hur ser du på ett eventuellt VM för Linn Svahn?

– Dit är det en bit än. Det krävs ganska mycket dit. Det är en kvalprocess kvar dit, men en Linn Svahn i slag som före skadan vill alla se, säger Byström.

Truppen till nästa världscupen i Livigno kommande helg tas ut imorgon, tisdag. Efter det återstår en världscuphelg i franska Les Rousses innan VM-truppen spikas. Det finns en ledig plats till sprinten då  Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Johanna Hagström redan är uttagna.

Utöver Svahn är till exempel Frida Karlsson, Moa Lundgren, Anna Dyvik och Ingrid Hallquist aktuella för VM-sprinten. Lundgren och Hallquist åkte ut i kvartsfinal i Falun i lördags.

VM avgörs i Planica den 21 februari till 5 mars.

Detta har hänt: Linn Svahns krokiga väg tillbaka från axelskadan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Blomquist menar att Linn Svahn är ett oskrivet kort inför vintern. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.