Foto: TT Nyhetsbyrån

Landslagschefen: ”Hon är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

En dopningsstorm utan dess like. Men Therese Johaug vill ändå följa med på landslagsläger i Italien. ”Therese är oskyldig”, säger landslagschefen Vidar Löfshus till NRK.

Norge ska till ett höghöjdsläger i Val Senales i Italien. Dit vill 28-åriga skidstjärnan följa med och det har inte Löfshus något emot.

– Hon har sagt att hon vill det. Kanske är det bäst för henne med ”business as usual”, säger han till kanalen.

Johaug sade att hon inte kommer att acceptera en frivillig avstängning.

– Therese Johaugs ställning i frågan är att hon inte kan klandras för något. Därför är det är inte lämpligt för henne att acceptera en avstängning, säger advokat Christian B. Hjort.

”Utan skuld”

– Jag står utan skuld i det här, jag tog ansvar och frågade läkaren. Jag ska kämpa för att visa alla att jag är oskyldig, sa Johaug med sprucken röst och slog handen i bordet på en tårfylld presskonferens.

Igår sade landslagschefen att norskan inte skulle följa med. Men nu har han alltså ändrat sig.

– Hon är inte dömd för något som helst, och ska göra sitt jobb, som är att förbereda sig för säsongen. Therese är oskyldig idag och det hoppas jag att hon är om en månad också, säger han om världscupstarten i Ruka i november.

”Borde vara avstängd”

Den åsikten verkar inte delas av internationella skidförbundet.

– Någon utredning ska heller inte behövas, eftersom det handlar om en anabol steroid, säger. Vi utgår från att de redan har stängt av henne eller inlett processen för att stänga av henne, säger Fis generalsekretare Sarah Lewis till Hufvudstadsbladet.

Det här är clostebol

Visa

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjuden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol
Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.
Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.
I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.
Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.


Fakta: Norska dopningsskandalen

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer