Mäkäräinen vill förstöra Öbergs medaljfest: ”Ska göra allt för att göra det svårare”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg gör sitt blott andra seniormästerskap och är det stora svenska medaljhoppet.

Finska räven Kaisa Mäkäräinen gör kanske sitt sista mästerskap.

Veteranen kan vara ett hot mot en svensk medaljfest.

– Jag ska göra allt för att göra det svårare, säger hon till SVT Sport.

36-åringen är tillbaka där allt började. 2010 kom den första individuella världscupsegern i Östersund. I vanliga fall nämns Mäkäräinen alltid som en given medaljkandidat. Men den här säsongen har varit något annat.

Efter tre tidiga segrar på fem lopp tappade finskan plötsligt allt. Säsongen fylldes med flera bottennapp, som exempelvis 58:e plats. Då ska man komma ihåg att finskan har vunnit den totala världscupen tre gånger och har sex VM-medaljer. Frågan är vad som har hänt.

– Det är en svår fråga för det har inte bara varit ett problem. Vi hade också problem med skidorna och då ökar pressen för att skjuta ännu bättre. Jag är van att jag har dåliga lopp varje säsong, men den här säsongen har jag haft flera dåliga, säger hon.

Östersund kan bli sista mästerskapet

Mäkäräinen har, trots sitt fina världcupfacit, haft det tufft på mästerskap och hon saknar OS-medaljer. Pyeongchang blev ett misslyckande. Kanske blir det lite revansch i Östersund. Innan VM slog hon till med två pallplatser i Soldier Hollow. Lagom till vad som kan vara slutet.

– Det är min sista eller min näst säsong. Det är något som är säkert. Vi får se till våren om jag har energi och motivation för att fortsätta eller om det är slut, säger hon.

Den sista showen kan bli VM i Östersund. I sprinten på fredag möter hon Hanna Öberg.

– Hon har alltid varit en stark skytt, men fick lite extra fart i benen under OS. Att hon sen fortsatt på en hög nivå är inte förvånande. Hon är verkligen stark på vallen, precis som Helena Ekholm. Det är 20 tjejer som slåss om pallplatserna och hon är garanterat en av dem. Men jag vill så klart ha en medalj och kommer göra allt för att göra det svårare, hehe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.