Foto: Bildbyrån/Privat

Snowboardstjärna i krasch: ”Jag bröt nacken”

Uppdaterad
Publicerad

Under en inbjudningstävling i Italien i går landade svenske snowboardstjärnan Måns Hedberg illa och ådrog sig en fraktur på sjunde nackkotan.

Han ligger just nu på sjukhus i Innsbruck.

– Just nu känns det lite förjävligt, men det ska väl vända förhoppningsvis, säger han till SVT Sport.

– Jag ligger här med nackkrage och kan inte röra huvudet alls i stort sett. Så fort jag rör kroppen gör det ont i nacken. Så jag är halvt bortdomnad i högerarmen, med dålig känsel i fingrar och armen. Det känns som den väger 200 kilo, säger Hedberg till SVT Sport.

Hedberg

– Just nu är det lite förjävligt faktiskt, men det ska väl vända förhoppningsvis. Förhoppningsvis slipper jag göra en operation.

”Århundradets tåhugg”

Orsaken bakom skadan är en landning under gårdagen vid inbjudningstävlingen 9-Knights i Watles, Italien.

– När vi körde största hoppet skulle jag låsa den på tå i landningen som jag alltid brukar göra, men får inte till det. Sen åkte jag på århundrates tåhugg, säger han.

– Det är ganska allvarligt. Det är sjunde nackkotan som det är en spricka i och några nerver som ligger i kläm. Läkarna här vill att jag ligger så stilla som möjligt ett par dagar så svullnaden hinner få gå ner, så kroppen hinner ta hand om en del innan. Sen på måndag blir det magnetröntgen.

Landslaget väntar besked från läkaren

– Han gjorde egentligen ingenting utöver det han redan kan. Vi vet inte riktigt, vi har inte fått några närmare detaljer från läkaren än, utan väntar på besked från honom. Vi har dessutom kopplat in egna landslagsläkaren Jakob Swanberg, så han är insatt i ärendet också, säger förbundskaptenen Jocke Hammar till SVT Sport.

Men trots olyckan ser 23-åringen inga hinder från att fortsätta karriären.

– Det är det jag lever för, och jag tänker komma tillbaka starkare än någonsin. Så fort jag kan röra mig tänker jag gå direkt på rehab och träna stenhårt tills jag kan stå på min snowboard igen, säger Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.