Foto: Bildbyrån

Mardrömsstart för Halfvarsson – slutade 37:a

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarssons tuffa höst fortsätter. På den öppnade 15 km i Tour de Ski slutade han på en 37:e-plats, 42 sekunder efter segrande Sergej Ustjugov.

– Det var stimmigt där ute. Det var kamp om positionerna och det kändes som jag kom fel hela tiden, säger han till SVT Sport.

Calle Halfvarsson har haft en bökig höst med dubbla förkylningar och han har inte ställt upp i någon världscuptävling sedan säsongspremiären i Ruka, i slutet på november.

Väl tillbaka blev det ingen succé för Halfvarsson när touren inleddes med 15 km masstart i schweiziska Lenzerheide. Han gick i mål som 37:a.

Tour de Ski

– Formen är ganska dålig. Jag har varit borta från träning länge och inte kört någon fart ordentligt. Jag får tävla igång mig u den här touren och hoppas det går bra mot slutet. Jag visste att det skulle kännas dåligt men att det skulle kännas så här dåligt det var jag inte beredd på. Då har jag inte riktigt krafterna för att avancera när chanserna kommer.

Vann gjorde ryssen Sergej Ustjugov, som slutade tvåa i touren i fjol. Efter att ha gått som en klunga i det snöfattiga Lenzerheide ryckte ryssen i den sista delen på det sista varvet och ingen kunde hänga på honom. Johannes Kläbo, som vann touren i fjol, gick i mål som tvåa, fyra sekunder efter Ustjugov.

Bästa svensk blev Johan Häggström, som slutade på en 16:e-plats, hans nästbästa placering i karriären.

– Det är tajt och mycket ligga och bevaka position. Kul start på touren att vara med direkt. Jag tänkte köra mot slutet igen, men de hade också mer krafter. Det är inte långt upp, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet