Marit Bjørgen. Foto: TT

Marit Björgen: ”Jag tror inte vi blir kvitt detta”

Uppdaterad
Publicerad

Problematiken med utbrändhet bland idrottsstjärnor är något som Marit Björgen är medveten om.

Men hur man löser problemet på lång sikt är en svår fråga.

– Det är en utmaning inom toppidrotten, säger hon till TT.

Per ”Pliggen”, som är läkare hos Sveriges olympiska kommitté (SOK) och svenska längdlandslaget, larmar om en form av utbrändhet hos idrottare inom uthållighetssporter, främst kvinnor.

Svårigheter med att balansera kost, träning och återhämtning leder till att idrottarna tvingas ta timeout. Två kända fall är längdskidåkarna Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg.

Björgen: ”Ha tålamod”

Norskan Marit Björgen är en av de mest framgångsrika längdskidåkarna genom tiderna och hon är pessimistisk när det gäller att hitta en lösning som funkar för alla.

– Det är en utmaning inom toppidrotten. Jag tror inte att vi blir kvitt detta för alltid utan får leva med det, säger hon till TT.

Björgen ger råd till talanger som är i början av karriären och riskerar att få sådana här problem:

– Här gäller det att ha tålamod och verkligen lyssna på kroppen, säger hon.

”Jättesvårt problem”

Tidigare landslagsåkaren Mia Karlsson är mamma och manager till Frida Karlsson och mångårig skidledare i Sollefteå.

– Det är ett jättesvårt problem, men det går att lösa. Det handlar om att avdramatisera och ge rätt information. Här gäller det att gå igenom den tresidiga triangeln från lågstadiet som handlar om träna, äta och sova, säger hon.

Karlsson berättar hur man i Sollefteå har fikastunder efter varje träning. Det har Frida Karlsson och landslagskollegan Ebba Andersson vuxit upp med.

– Det gör vi inte bara för att för att det är mysigt, utan för att lära ut till ungdomarna att när man har tränat så fyller man på, säger Karlsson.

ARKIV: Så ska Frida Karlsson undvika skador (23 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.