Jenny Fransson och Torgny Mogren. Foto: Bildbyrån

Mogren lider med dopningsmisstänkta Fransson: ”Otroligt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Skidåkaren Torgny Mogren pekades felaktigt ut som dopad i samband med VM i Lahtis 1989. Mogren kommer ihåg den chock och trauma han upplevde under någon timme innan han friades. Brottaren Jenny Fransson åkte dit för ett positivt dopningsprov för sex veckor sedan och riskerar en längre avstängning. Mogren lider med Fransson, som hävdar sin oskuld.

– Det känns otroligt tragiskt om det skulle vara så, säger Mogren.

Det var på kvällen inför den avslutande femmilen vid VM i Lahtis 1989 som Mogren fick veta att han testats positivt efter stafetten där Sverige tog guld. Han kördes med bil från VM-byn till labbet i Helsingfors och försökte samla tankarna medan världen föll samman vilket sammanföll med den bästa formen han upplevt i karriären.

Hur tänker du att det kan vara så lätt att bli oskyldigt anklagad vid ett dopningstest?

– Just på det sättet som det sköttes tror jag att jag hade kommit ur det. Det finns ingen som är så dum i huvudet och i det är fallet hittade dom två olika blodgrupper. Då skulle jag ha varit sjuk om jag skickat in det. Det hade man förstått att det inte kunde ha varit rätt och det fattade han också och gjorde det här testet innan jag hade hunnit komma ner (från Lahtis till Helsingfors). Ingen kan vara så dum att man spelar rysk roulette i en dopningssituation, säger Mogren till SVT Sport.

Labbet hade använt ett orent provrör som innehöll rester från en annan aktivs blod.

”Man känner sig så himla maktlös”

Men om det skulle råda korruptionstankar kring labbet som kanske inte ville stå med ett dåligt anseende kan man tänka sig att de hellre hade offrat en aktiv?

– Det är klart att man har funderat på det. Det gjorde jag när jag satt där eftersom jag inte visste vad det var frågan om heller. Jag visste att jag inte hade gjort något och att det var fel. Man känner sig så himla maktlös och sedan har man sett flera som hamnat i samma situation där jag själv har ifrågasatt det och nu satt jag i samma situation och visste till 110 procent att jag var ren. Jag blev skärrad och kände mig väldigt, väldigt liten.

Brottaren Jenny Fransson framför i dag ungefär samma tankar som du men är inte frikänd. Hur tänker du kring det?

– Självklart har jag funderat på samma sak. Det är en jättejobbig situation när man vet att man är ren och att något har gått snett utan att jag har påverkat, att inte ha någon inblandning i det. Det känns otroligt tragiskt om det skulle vara så, säger Mogren.

SVT Sport har sökt Fransson som tidigare meddelat på sociala medier:

”Jag vet själv att jag inte gjort något fel men straffas ändå på det värsta sätt en idrottare kan straffas på”.  Så långt Fransson.

”Det kändes konstigt”

Hur var stämningen när du Mogren kom tillbaka till svenska laget efter att ha rett ut det felaktiga dopningsbesket?

– Det var inga problem med det svenska laget. Det var inga som hade några funderingar där. Det värsta var att när vi åkte till Helsingfors så sade de att de enda som kände till informationen var vi som satt i bilen. Men när jag kom tillbaka visste hela VM-byn om det, ryktet gick på en gång. Det var väldigt märkligt, det kändes konstigt när man förberedde sig dagen därpå inför femmilen. Jag vet inte hur informationen hade gått ut och hur det verkligen låg till.

Mitt i mardrömmen skulle alltså Mogren försöka förbereda sig inför femmilen, där han tappade mycket i början och inte ens var bland de 50 bästa vid de första mellantiderna.

– Det stämde inte alls vilket man kunde förstå men ju fler mil man åkte desto lättare gick det och man skakade av sig det där. Till slut gick det väldigt bra sett till vad som hände och jag är mer än nöjd.

Man kan se på det dubbelt. Om du inte råkade ut för den här händelsen kunde det ha blivit ännu bättre.

– Ja, jag hade kunnat tampas om guldet. Det är jag nästan hundra säker på, säger Mogren som blev tvåa efter Gunde Svan.

Magdalena Forsberg: ”Skulle dö och inte klara av en sådan upplevelse”

Skidskyttelegendaren Magdalena Forsberg var med i VM i Lahtis, då som längdåkare med efternamnet Wallin och ryser vid minnet av Mogrens upplevelse.

– Jag var med i Lahtis och tävlade i skid-VM. Vilken fruktansvärd händelse att vara med om. Som elitidrottare är man livrädd av misstag att få i sig någonting genom mat eller vad som helst som skulle kunna ge utslag i en dopningskontroll. Man skulle ju liksom dö och inte klara av en sådan upplevelse. Han kastas in i den mardrömmen och lyckas komma tillbaka och prestera vilket var otroligt. Det var fruktansvärt det han råkade ut för.

Hur kommunicerades det ut i Lahtis 1989?

– Jag kommer inte ihåg exakt. Med det gjordes ingen stor sak av det där och då.

Mogren svarade undvikande på frågor direkt efter målgång och hänvisade till ”personliga skäl” och en dålig uppladdning. Redan samma kväll spräckte dock Expressen nyheten om dopningskaoset, en historia som berättats med jämna mellanrum. Senast i Kanal 5:s ”Superstars” som sänds just nu, där det var Mogrens dag under söndagen.

KLIPP: Franssons dopningsbesked – detta har hänt (4 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.