Foto: Bildbyrån/SVT

”Myhrer har alltid gjort det där hårda jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

En lång och trogen tjänst är över. André Myhrer avslutar sin slalomkarriär och svensk skidåkning tappar sin naturliga kapten vid rodret.

SVT:s expertkommentator Tobias Hellman hyllar en idrottsman som genom sitt lugn och envisa slit nådde resultat.

Enligt Tobias Hellman är André Myhrer, trots att han betytt väldigt mycket för svensk skidåkning, en idrottsprofil som gått lite under radarn.

– Sett till svenska åkare genom tiderna ligger André Myhrer högt rankad i världscupmeriter. Och så tog han ju OS-guldet i slalom (2018 i Pyeongchang), det var hur stort som helst.

”Han har alltid kämpat sig tillbaka”

Karriären igenom har André Myher – kanske i fotspåren av sin föregångare Ingemar Stenmark – blivit känd för sitt tillbakadragna lugn och enträgna arbete.

– Myhrer har alltid gjort det där hårda jobbet. Det har inte alltid varit lätt, exempelvis har han dragits med ryggproblem som varit ganska problematiska, men han har alltid kämpat sig tillbaka. Hans lugna stabila karaktär har lett honom genom hela karriären.

Bara säsongen som varit är ett tydligt exempel på Myhrers långsiktiga stabilitet, anser Hellman. I början av säsongen slutade han till exempel tvåa på slalomtävlingen i Val d'Isère.

– De resultat Myhrer visade i början av säsongen visar på enorm styrka. Han kör sin sista säsong och är med i världstoppen.

Tomrum utan slalom-veteranen

Inom svensk herråkning har det annars varit tunt med svenska framgångar senaste tiden. Att Myhrer slutar gör inte situationen bättre.

– Det blir ett tomrum. Utan Myhrer vid rodret har vi i princip ingen som kan konkurrera däruppe som läget ser ut just nu. André har varit en ledargestalt och han hållit svenska fanan högt under en lång karriär som har krönts med ett OS-guld, det är inte många som kan se tillbaka på en sådan karriär.

REPORTAGE: SVT träffar familjen Myhrer under sista säsongen: ”Pappa ska bli lekpappa sen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.