Foto: BILDBYRÅN

Nio svar du inte vill missa om Johaugs dopning

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en vecka sedan nyheten slog ner som en bomb i skidvärlden. Mycket har hänt och många frågor kvarstår. SVT:s kommentator Jacob Hård och Svensk antidopings Tommy Forsgren svarade på publikens frågor i en chatt under torsdagen.

Frågorna strömmade in under torsdagen och under 30 minuter svarade experterna på så många frågor som möjligt. Absolut vanligast var frågor om varför Johaugs värden inte har offentliggjorts.

1. Varför tror ni att de inte har släppt värdena än? Måste de inte släppas? skrev Izak.

De får inte släppas av någon annan än utövaren själv i detta läge. Förundersökningssektretess gäller, svarade Tommy Forsgren, expert på bestraffningsärenden på Svensk antidoping, Riksidrottförbundet. 

2. Vem är ansvarig för dopingtesterna inom längdskidåkning på global nivå? frågade Joakim S.

Varje land ansvarar först och främst för sina utövarre. Sedan har det internationella förbundet ansvar för de allra bästa också, skrev Tommy Forsgren.

3. Kan Bendikssen också få ett straff och hur långt då? undrade Meseret.

En läkare står också under regelverket och skulle kunna dömas, skrev Tommy Forsgren.

4. Kommer vi någonsin få veta om det var avsiktlig doping eller misstag. Hur ska man kunna bevisa något? undrade ”Anna Stekpanna”.

– Det är den saken Antidoping Norge nu har att försöka klarlägga. Inte lätt, skrev Jacob Hård.

Läs mer: Såhär fortsätter Johaug-processen

5. Blir det inte jobbigt för de andra i norska skidlandslaget, Frågor om hur ofta dom kollar sig? frågade Anders Andersson.

– Det är säkert redan mycket jobbigt för andra åkare i Norge. Allt de gör kommer att granskas och ifrågasättas som en följd av detta, svarade Jacob Hård.

6. Har man nytta av anabola steroider i en uthållighetssport som skidor? var en till fråga från Meseret.

– Särskilt i uppbyggnadsfasen kan man ha nytta av anabaola steroider och i samband med rehab efter skada till exempel, skrev Tommy Forsgren.

7. Kan Johaug tävla i andra idrotter under tiden hon är utestängd?

– En avstängning gäller i alla idrotter och i alla länder som lyder under världsantidopingkoden, skrev Tommy Forsgren.

Läs mer: Hela chatten

8. Kan det bli något annat än minst två års avstängning när man har/haft steroider i kroppen oavsett mängd? undrade Martin Rohdin.

Påföljdsfrågan är mycket komplex och inte ens denna halvtimme skulle räcka till för att bena ut alla varianter. Men, ja, det finns alternativ tilfl två år, skrev Tommy Forsgren.

9. Om Johaug får fyra års avstängning kommer hon tillbaka till tävlingar? Kan hon hävda sig? Är hon motiverad? frågade Mattias E.

Omöjligt att veta men hon är säkert oerhört motiverad att komma tillbaka och är i en ålder där hon kan ha bra år kvar även efter en eventuell avstängning – även om den skulle bli lång. Vilket vi ju inte kan veta ännu, skrev Jacob Hård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer