Norge avbryter Northug-förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Sponsorbråket runt Petter Northug är mer infekterat än någonsin. Nu avbryter norska skidförbundet sina förhandlingar om ett nytt avtal med superstjärnan och stoppar honom från internationellt tävlande. Allt mer tyder på att det blir en världscupsäsong utan världens mest kända skidåkare.

– Petter Northug har blivit erbjuden ett liknande avtal som i fjol. Men han har inte signerat det och vi har därmed inget avtal med honom kommande säsong, säger norska skidförbundets president Erik Röste till SVT Sport.

Utan ett avtal med förbundet kommer det inte kunna bli några starter i Tour de ski eller världscupen denna vinter.

Världscupen i längdskidor

– Han har önskat att inte bara ha sportslig frihet, det är helt okej, utan även kommersiell frihet. Det kan vi inte acceptera. Vi har ett ansvar för gemenskapen i norsk skidsport, vi har ett ansvar för att också framtida generation får samma möjligheter som Petter och därför kan vi inte acceptera kommersiella friheter, säger Röste till SVT och fortsätter:

– Vi går vidare med planerna för kommande säsong med de som har signerat avtalet och kommer inte ta några nya initiativ i Petter-frågan.

Northug har själv inte uttalat sig men hans agent säger till NRK att en kommentar kommer inom kort.

– Vi har konstaterat att förbundet har släppt ett pressmeddelande. Vi kommer kommentera det om några dagar. Utöver det har jag inga kommentarer, säger manager Are Sørum Langås till NRK.

Specialavtal förra säsongen

Även inför förra vintern var det länge oklart om Northug skulle kunna vara med i landslaget pga privata sponsorer. Då slöts ett specialavtal och det slutade med fyra VM-guld i Falun.

I fjol beslöt Norges skidförbund att bara skidåkare som tackade ja till att åka för landslaget en hel säsong fick representera Norge i internationella tävlingar. Förbundet gjorde avsteg från principen i fjol då man lät Northug representera sin sponsor under sommaren och hösten, för att sedan representera det norska landslaget från november till april. Ett likadant avtal presenterades för Northug även i år.

I vinter är det inget mästerskap, men längdskidåkarna har världscupen inklusive Tour de ski. Det har länge spekulerats i att Northug eventuellt skall göra som Johan Olsson och Daniel Richardsson och satsa på långlopp kommande vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet