Johannes Hösflot Kläbo. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska förbundet tog ställning mot Peking-OS – Kläbo ändå kritisk: ”Inte så svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Den norske längdstjärnan Johannes Hösflot Kläbo har tidigare kritiserat det norska skidförbundet och Norges olympiska kommitté för att inte tydligt ta ställning mot OS i Peking som avgörs i vår. När skidförbundet nu har gjort det så är han ändå inte helt nöjd.

– Jag önskar att de hade varit snabbare ur startblocken, säger han enligt insidethegames.

Den trefaldige OS-guldmedaljören Johannes Hösflot Kläbo har tidigare tydligt tagit ställning mot att vinter-OS arrangeras i den kinesiska huvudstaden Peking.

Orsaken till det är att Kina har kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner, samt för situationen i Hongkong. Man anses bryta mot de mänskliga rättigheterna, något som landet nekar till.

Kläbo har hyllat det norska fotbollsförbundet som tagit ställning mot VM i Qatar och efterlyst liknande från skidförbundet, idrottsförbundet och Olympiska kommittén.

Det har väckt debatt och i slutet av september tog skidförbundet upp frågan på ett styrelsemöte och gick sedan ut och tog ställning:

”Vi tar avstånd från grundläggande brott mot mänskliga rättigheter och önskar att internationella idrottstävlingar inte ska tilldelas länder där detta sker”, skriver man bland annat.

Man uppmanar däremot inte till bojkott då man menar att det skulle gå ut över oskyldiga idrottare.

Kläbo glädjer sig över ställningstagandet, men tycker att det kommer för sent:

– Jag tycker det är bra att styrelsen har valt att vara öppna med sina åsikter om brott mot mänskliga rättigheter och OS i Peking, men samtidigt så måste jag säga att det inte kom en dag för tidigt. Om det hade kommit tidigare hade det varit enklare för oss utövare, säger han och fortsätter:

– Jag önskar att de hade varit snabbare ur startblocken. Det här är inte så svårt att fatta beslut om.

ARKIV: Se rafflande spurtdramat i femmilen – här knäcks Bolsjunovs stav (7 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.