Norska svaret får hård kritik. Foto: Bildbyrån

Norska nödlösningen sågas: ”Som att täta ett hål med en sil”

Uppdaterad
Publicerad

Norge riskerar att kastas ut från alla internationella mästerskap framöver.

Nu har de kommit fram till en kortsiktig lösning – som sågas.

– Det här är att täta ett hål med en sil, säger NRK:s krönikör Jan Petter Saltvedt.

Det var i förra veckan som NRK avslöjade att norsk idrott hamnat i trubbel. Orsaken till den norska krisen är att Antidoping Norge (ADNO) inte dopningtestat ungdomar mellan 15 till 18 år under de senaste åren, då de enligt norsk lag inte får dopningtestas utan föräldrars tillåtelse.

Något som lett till att Norge riskerar att uteslutas från alla stora internationella mästerskap från och med årsskiftet då deras lagstiftning strider mot den internationella antidopningsorganisationen Wadas regelverk.

”Inte realistiskt”

Nu har det norska kulturdepartementet och ADNO träffats i Oslo och kommit fram till en kortsiktig lösning som innebär att dopningstester ska kunna utföras på ungdomar mellan 15 och 18 år – om deras föräldrar ger sitt godkännande.

– Att få det gjort före den 9 september, vilket är den deadline vi har fått av WADA, är inte realistiskt. Vissa juridiska bedömningar har gjorts om det är möjligt inom den nuvarande lagstiftningen, vi tittar på det en gång till, men att få det gjort senast den 9 september är inte realistiskt. Samtidigt håller vi på att titta på att skapa en separat lagstiftning, säger statssekreteraren Gry Haugsbakke till NRK.

”Gör dessvärre ingenting”

Lösningen sågas av NRK:s krönikör Jan Petter Saltvedt.

– Alla säger att det här är den enda lösningen på kort sikt. Om vi ska tro på det är det ett bevis på hur dåligt den här processen skötts de senaste tre åren, säger Saltvedt och fortsätter:

– Föräldrafullmakten är en möjlighet som har funnits där hela tiden. Och gör dessvärre ingenting för att ändra det grundläggande problemet eller att rätta upp intrycket av en idrottsnation utan kontroll och egen antidopinglagstiftning. Unga utövare kan fortsatt dopa sig i teorin utan att bli testade. Det här är att täta ett hål med en sil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling förvånad över den norska krisen. Foto: Bildbyrån

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.