Kinesiske längdåkaren Jincai Shang och Ole Einar Björndalen. Foto: Bildbyrån/TT

Norska pengar ska ge kinesiska OS-medaljer 2022

Uppdaterad
Publicerad

Norska TV 2 har de senaste dagarna avslöjat att Norges regering har donerat 3,2 miljoner norska kronor till kinesisk skidsport.

– Det är hemskt och inte bra av norska regeringen, säger Ole Einar Björndalen, som nu tränar Kinas landslag i skidskytte till TV 2.

TV 2:s avslöjande har skapat debatt i Norge. Pengarna som har gått till Kina kommer från överskottet inom Norsk Tipping. Det är pengar som främst ska rikta sig till barn- och ungdomsidrott i Norge. Uppgifterna upprör legendariska skidskytten Ole Einar Björndalen.

– De (Kina) har tillräckligt med pengar att ta ifrån till detta. Ungdomen och rekryteringen i Norge behöver pengarna mer, säger Björndalen till TV 2.

Norges statsminister Erna Solberg, kulturminister Abid Raja och idrottspresidenten Berit Kjøll har alla försvarat hur de fördelat pengarna.

– Vinsterna från Norsk Tipping, som är vår andel, kommer gå till sportändamål och här har vi identifierat att det finns ett sådant behov, säger Kjøll till TV 2.

– Jag tycker det är väldigt bra. Det är en liten summa för att kunna hjälpa till att lyfta längdsporten i ett land med 1,4 miljarder människor, säger kulturminister Abid Raja till TV 2.

REPORTAGE: Norska pengar ska ge kinesiska OS-medaljer 2022 (från norska TV2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.