Fjolårstvåan i Ski Classics-totalen, Magni Smedås, missar premiären i Bad Gastein Foto: Geir Olsen

Norska stjärnan missar Ski Classics-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårstvåan i Ski Classics-totalen, Magni Smedås, missar premiären i Bad Gastein och även deltävling två i La Venostapå grund av ryggproblem.    

– Jag har en diskbuktning nederst i ryggen som klämmer på nerverna som går ut i resten av ryggen och ner i bäckenet. Så just nu är det alternativträning som gäller för mig närmsta tiden, säger Magni Smedås till SVT Sport. 

Magni Smedås som tävlar för Team Eksjöhus gjorde ifjol sin första fulla säsong i Ski Classics. En satsning som direkt gav toppresultat, däribland segrar i Marcialonga och Jizerska och tredje plats i Birkebeinerrennet och La Diagonela.

Ski Classics

28-åriga Smedås är trots bakslaget inför premiären optimistisk inför årets säsong.  

– Det är inte superallvarligt men jag vill stoppa detta innan det blir allvarligt. Om jag inte tar det på allvar nu så kan det påverka mig resten av säsongen och det vill jag inte. Jag har därför bestämt i samråd med lagledningen i Team Eksjöhus att jag tar det lite lugnt före jul och kör en period med alternativ träning så att diskbuktningen kan gå tillbaka och ryggsmärtan försvinna. 

”Tränat bättre än någonsin” 

Spänningarna i ryggen dök upp efter ett träningsläger nyligen. Trots det slog hon till med fina resultat i den norska premiären i Beitostölen, sjua på 10 kilometer klassiskt och sexa på 10 kilometer fristil.

  – Det var bra, jag var väldigt nöjd med resultaten. Det visar att jag har lyft mig som skidåkare när jag klarar att hålla en så jämn nivå på båda. Att jag nu är så stark i stakningen gör att jag blir starkare även i de flesta andra tekniker, väldigt kul. 

Trots motgången med missade tävlingar så tror Smedås att hon själv och teamet har något stort på gång.

– Klart att det är tungt att inte kunna köra direkt för jag har tränat mycket mer och bättre än någonsin så formen var fantastiskt bra. Jag hade sett fram emot säsongsöppningen med laget, för vi är ett enormt starkt team men hälsan måste gå först.

Smedås siktar mot tävlingscomeback efter nyår.

– Skadeperioden kommer absolut inte göra mig till en sämre skidåkare, jag har tro på att den alternativa träningen istället kommer att lyfta mig på andra områden.

ARKIV: Se när Magni Smedås vann Marcialonga (29.01.2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Geir Olsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet