Petter Northug är rädd att det som hänt Therese Johaug kan hända honom själv. Foto: Bildbyrån

Northug om Johaug: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen kring det norska skidlandslaget är välkänd. Nu berättar stjärnan Petter Northug om rädslan efter Johaug-affären: ”Det är skrämmande”, säger han till Verdens Gang.

Therese Johaug åkte fast i ett dopningstest efter att hon uppgett att hon tagit en läppsalva innehållande den anabola steroiden clostebol. Själv har hon hävdat sin oskuld och bllivit så pass berörd efter avstängningen att hon anlitat psykologhjälp.

28-åringen är avstängd från all tävling och träning med landslaget fram till den 19 december. Nu säger landsmannen Petter Northug, som heller inte tränar med Norge, att han är rädd att något liknande skulle kunna hända honom.

– Ja, det är sådant som man tänker. Man tänker att det kan hända alla. Och det är det som är skrämmande. Så det är en väckarklocka. Det är en stor ögonöppnare. Man blir mer noga känner man själv. Man blir rädd för att något sådant ska ske. Det är det man tänker, säger Petter Northug till tidningen.

30-åringen, som just nu tränar med sina bröder Tomas och Even i Val Senales, åkte själv fast för rattfylla efter att ha kraschat en bil innan VM i Falun 2015. Han tror att det är en speciell säsong som står på tur för de norska skidåkarna. Världscuppremiären är i finska Ruka i november.

– Det blir det garanterat. Det som har hänt kommer att påverka sporten som vi sysslar med. Och det kommer att påverka publiken som åker dit ska tävla, det är de mest hängivna som följer med på allt. Så man är spänd på reaktionerna. Vi vet inte vilka reaktionerna kommer att bli. Man åker dit men en annan känsla än man har haft tidigare. Så är det för min del i alla fall, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer