Petter Northug. Foto: Bildbyrån

Northug sågar sig själv: ”Det ska mycket till”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug tror inte att den kommande säsongen blir framgångsrik. 32-åringen tror inte ens att han tar en plats i den norska truppen till VM eller Tour de Ski.

– Då måste 40–50 man tacka nej först, säger han till NRK.

Petter Northug var länge dominant i längdspåren, men de senaste åren har det gått tungt för norrmannen. Och ska man tro honom själv, kommer det bli en tuff vinter även denna säsong.

– Det ska mycket till för att jag ska åka snabbt i år, då måste jag ha tur, säger han till NRK.

Northug har 13 VM-guld totalt, men han tvivlar på att årets VM i Seefeld kommer att vara någon fest för hans del. Han är inte ens säker på att han kommer att få åka.

– Min enda chans är i sprinten, men då måste jag visa i januari att jag kan ta medaljer. Gör jag inte det är det ingen idé, då pallar jag inte själv heller.

Tävlar inte innan jul

För att toppa formen tävlar Northug inte i världscupen innan juluppehållet och den andra stora tävlingen för säsongen har han heller inga förhoppningar om att få åka.

– Jag tvivlar på att jag kör Tour de Ski. Då måste 40–50 man tacka nej först.

Anledningen till Northugs dåliga självförtroende inför säsongen är bristen på försäsongsträning. 32-åringen har haft sjukdomsproblem och fått stora delar av sommarträningen förstörd.

– Jag vet vad som krävs för att lyckas och det arbetet har jag inte kunnat göra i år, säger han.

Men i helgen står han på startlinjen i den norska premiären i Beitostölen, något han ser fram emot.

– Jag vet att det kommer att bli jobbigt, men tävlingar gör i alla fall att man kommer i bättre form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.