Klart: Northug tillbaka i landslaget efter fem år

Publicerad

Efter fem är på egen hand är han tillbaka. Petter Northug, 32, gör comeback som sprinter i norska landslaget. – Jag är glad att vara tillbaka. Det är en rolig och spännande utmaning, säger han på en presskonferens.

Skidstjärnan är en av Norges främsta åkare någonsin. Men Northug har gått sin egen väg med egna reklamavtal och valde därför att stå utanför 2013. Ett beslut han inte ångrar.

– Nej, då ville jag göra en förändring. Då hade jag varit med i landslaget i många år och letade efter ny motivation, säger norrmannen.

Nu får han dock släppa de personliga avtalen när han är tillbaka som sprinter i landslaget. Enligt norska medieuppgifter var de värda runt 20 miljoner kronor per år.

”Man får göra val”

– Man får göra en del val i landslaget. En del saker försvinner, andra saker tillkommer, säger Petter Northug.

För några år sedan var han en lysande stjärna i norska herrlaget och tog guld på VM i Falun 2015. Nu är det Kläbo som har dominerat och som tog hem flera OS-guld i Sydkorea.

– Det är motiverande att vara i träningsgruppen med Johannes (Hösflot Kläbo) och med de steg som han har tagit.
Det finns typer här (i landslaget) som är som jag och jag tror att vi tillsammans kan bli starka nästa säsong, säger Petter Northug.

Hoppas komma tillbaka

Frågan är om forna kan komma tillbaka till sin gamla form.

– Ja, det tror jag. Utvecklingen i sprint har varit brutal som med Johannes hur han åker och med de nya ryssarna, säger Petter Northug som är medveten om konkurrensen.

– Det var en stabil utveckling fram till 2016 för mig, sedan dess har det varit mer jojo, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer