Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya ammunitionsregler kan bli en dyr historia för svensk skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

EU vill införa hårdare krav i hanteringen av bly på skjutanläggningar.

Något som kan slå hårt mot svenskt skidskytte – och klubbarnas ekonomi.

 – Det kan komma att drabba klubbar något oerhört mycket om de inte klarar av att bygga om skjutbanorna, säger svenska landslagets skyttetränare Johan Hagström till SVT Sport.

ECHA, Europeiska kemikaliermyndigheten, vill nästa år förbjuda användningen av bly som är skadligt för människor och natur.

Men skidskyttet och sportskytte, som använder blykulor som ammunition, ska få dispens. De får dock hårdare krav på skjutanläggningarna att ta hand om blyresterna. 90 procent av blyet ska kunna tas om hand av mekaniska kulfång eller sandvallar som då måste ha tak över sig för att inte vatten ska kunna rinna in.

I Sverige finns cirka 30 skidskytteanläggningar och merparten skulle behöva göra stora investeringar för att kunna möta de nya kraven.

– Det kan komma att drabba klubbar något oerhört mycket om de inte klarar av att bygga om skjutbanorna, säger Johan Hagström, skyttetränare i landslaget.

Skidskytteförbundet är kritisk

ECHA vill se förändringarna på plats inom fem år, men både svenska och norska skidskytteförbundet har lämnat in ett remissvar där de är kritiska mot den korta tiden och att ECHA låst sig vid två hanteringssystem.

– Jag tror man ska vara mer öppen för de förslag som kommer in och se vilka möjligheter som faktiskt finns och på vilket sätt man gör idag och på vilket sätt vi kan anpassa våra anläggningar, säger Ulrika Öberg, nationell samordnare på svenska skidskytteförbundet.

3 miljoner för 30 banor

Det norska skidskytteförbundet har räknat ut att en skjutvall med 30 banor skulle få göra en investering på minst 3 miljoner kronor för att möta de nya kraven om det klubbas igenom. ECHA ska lämna sitt slutgiltiga förslag i december och EU väntas ta beslut i frågan under första halvåret 2023.

– Naturligtvis ska vi vara rädda om miljön och göra vad vi kan men på ett kostnadseffektivt sätt som ändå är tillräckligt bra för miljön, säger Ulrika Öberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.