Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Björn Ferrys förslag: Byt till elektroniskt skytte

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttarnas blykulor är miljöfarliga – och kan behöva fasas ut.

Det finns idag ingen alternativ ammunition som är lika precisionssäker, och kostnadseffektiv, som blykulan.

Björn Ferry vill därför att sporten går över till elektroniskt skytte.

 – Vi lever i förändringens tid och alla de här grejerna kommer att komma förr eller senare, säger SVT Sports skidskytteexpert.

ECHA, Europeiska kemikaliermyndigheten, vill införa hårdare krav av hanteringen av blyresterna på skjutvallarna. Stora investeringar krävs om förslaget går igenom, vilket kan drabba skidskytteföreningarna hårt. Att helt lämna blykulan som ammunition inom skidskyttet är en lång process, men SVT:s expert Björn Ferry tror att byta till elektroniskt skytte är det mest ekonomiska steget att ta.

– Vi ska inte sprida blyet i naturen, det är de flesta överens om, så då får man hitta annan typ av ammunition eller gå över till laser, och det är vad jag tror skidskytte och sportskytte kommer göra med tiden. Man behöver inte skjuta skarpt, säger Ferry.

Blykulan har bäst precision

Det har gjorts försök att hitta en mer miljövänlig kula än bly men med samma precision. Men hittills har inget varit bra nog menar landslaget skjuttränare Johan Hagström.

– Jag vet att tyska försvaret försökte ta fram någonting istället för bly och de hittade nånting som fungerade lika bra, men det var så ofantligt mycket dyrare så det var inget alternativ att använda, säger Johan Hagström.

Byte kan ta många år

Lasertekniken finns idag, men att eventuellt gå över till den inom skidskyttet helt och hållet tror Ferry kommer ta lång tid.

– Det är som med fluorförbudet och sluta valla, man kan göra det ganska snabbt men det blir en lång process för att det är så många intressen inblandade.

Är skidskyttesporten redo för en sådan stor förändring?

– Nej, sporten är inte alls redo för det, det är sällan någon som är redo för stora steg. Men se i spåkulan framåt, vart är vi om 20 år? Ser man det så är det lättare att inse att vi lever i en förändringens tid och då kan man ta de här stegen ganska snabbt om man vet att det här kommer vi göra. Men ser man en möjlighet att sitta kvar och bara protestera då kommer man göra det, säger Björn Ferry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.