Foto: Bildbyrån

Nytt bakslag för Northug – tvingas till vila

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkaren Petter Northug har en minst sagt misslyckad säsong bakom sig. Nu är han tillbaka i träning med det norska landslaget, i hopp om att hitta gammal storform igen. Men nu har ett bakslag drabbat norrmannen.

Petter Northug, 32, skulle i helgen delta i rullskidtävlingar under Blinkfestivalen i Norge. Men nu meddelar det norska längdlandslaget att skidstjärnan inte kommer till start. Efter en träningsresa på Teneriffa känner han sig inte bra nog att tävla.

– Han kände sig tom på energi och sliten, säger sprinttränaren Arild Monsen enligt VG.

– Det slutade med att jag fattade ett beslut om att det inte blir tävling överhuvudtaget. Jag tycker att vi samarbetar så bra nu och när det finns tecken på att det varit något, det vill säga att man är tom på energi, så är det min plikt att dra ner på tempo och lyssna på signalerna.

Problem efter höghöjdsträning

Northug har fått två säsonger spolierade. En av anledningarna till det ska vara den höghöjdsträning han gjorde inför säsongerna, i kombination med för lite vila efteråt.

Arild Monsen säger dock att skidstjärnan nu följt träningsplanen han har med landslaget till punkt och pricka.

– Det är bara mitt första år med Petter, men jag har följt honom och pratat med Stig Rune (hans gamla tränare). Vi försöker vara förnuftiga. När saker och ting inte fungerar så vill vi i hundra procent av tillfällena bromsa i stället för att ge gas. Det är inte mycket mer dramtiskt än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.