Johanna Ojala. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ojala: ”Kommer få hårdare straff”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug får ett tillfälligt avstängning på två månader för bruk av en anabol steroid. Men SVT Sports expert Johanna Ojala tror inte att något förtroende för norsk skidsport återupprättas i och med detta. ”Tilliten är nere på botten“, säger hon.

Antidoping Norges Påtalenemd slår fast att Johaug inte är utan skuld.

”Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld. Slik saken fremstår vil NIFs lov §12-9 således ikke kunne komme til anvendelse og suspensjon skal ilegges. Suspensjonen innebærer at utøver ikke kan delta i konkurranser og organisert trening”, Påtalenemndens ledare Anstein Gjengedal.

”Hårdare straff”

Johanna Ojala tycker resonemanget är rätt, men menar precis som Anders Blomquist att avstängningen borde ha kommit tidigare.

– Det skulle ha varit gjort på en gång. Det är rimligt i väntan på dom. Till syvende och sist så är det utövaren som har det yttersta ansvaret. Har man inte kollat upp allt, oavsett om man frågat läkaren, så har man skuld, säger hon.

Experten tror också avstängningen kan innebära att det blir ett hårdare straff för den norska skidstjärnan.

– Jag tror att Therese kommer att få ett hårdare straff och en längre avstängning, säger hon.

”Tilliten nere på botten”

Norsk skidsport har varit i blåsväder den senaste tiden. Först blev vinterns manliga dominant Martin Johnsrud Sundby avstängd för otillåtet bruk av astmamedicinen Ventoline. Sedan kom Therese Johaugs dopningsskandal och dessutom hänger affären med astmamedicin för friska norskare åkare i luften.

Trots att Johaug stängs i väntan på straff tror inte Ojala att det påverkar folks syn på norsk skidsport.

– Avstängningen räddar inte någon typ av anseende. Tilliten är nere på botten. Gemene man har fått vatten på sin kvarn i sina spekulationer. För de som följer sporten från tv-soffrorna är förtroendet definitivt sviket. Man hoppas verkligen att utredningningen (av astmaaffären) vågar gå in och se vad som har gjorts, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer