SVT:s expert Johanna Ojala. Foto: TT

Ojala om besluten att svenskorna avstår touren

Publicerad

Varken Charlotte Kalla eller Stina Nilsson tänker åka Tour de Ski i vinter. Helt rätt val tycker SVT:s expert Johanna Ojala.
– Att Stina kör på samma upplägg igen är för henne smart, och samma gäller för Charlotte, säger hon.

Beskedet att Charlotte Kalla inte ställer upp i Tour de Ski i vinter kom inte som någon överraskning för Johanna Ojala.

– Det var väntat, för hennes upplägg har varit så att hon vid mästerskap har skippat touren för att få till ett bra mästerskap, och då förstår jag att hon kör på samma koncept nu, säger hon till SVT Sport.

Att Stina Nilsson inte heller planerar att åka touren är inte heller överraskande för Ojala.

– I och med de erfarenheter hon har där hon ett år åkte touren och gjorde det bra, men mindre på mästerskapet och året efter var taktiken helt tvärtom, hon åkte inte touren och fick ett OS-guld, säger hon och fortsätter:

– Att hon kör på samma upplägg igen är för henne smart, och samma gäller för Charlotte. Det är helt rätt. Jag tror att vi på det sättet kommer att få se mästerskapsmedaljer från de här åkarna.

Vill att de ska åka

För touren blir det däremot att tapp på två stora namn.

– Det är klart att FIS gärna vill att de ska åka touren, så för touren är det synd. Men de har ju levt med det här dilemmat i flera år. Det debatteras varje år om den ska vara kvar, förändras i utform, byta datum. Men FIS vill ha kvar den.

– Det kanske normaliseras att ”jaja, vi vet att de här åren när det är mästerskap är det färre stjärnor som är med, men vart fjärde år kanske alla är med”, säger Ojala.

Kan man vänta sig att många hoppar över Tour de Ski i år?

– Ja alltså det slår väldigt olika ut. Johaug har åkt men ändå åkt bra på mästerskap, Björgen har gjort lite både och. Östberg och Weng åkte touren och ingen utav dem åkte bra på mästerskapet. Det kommer vara stjärnnamn som åker också, men man vet inte vilka, säger Johanna Ojala.

Kom i form för tidigt

Hon poängterar att Charlotte Kalla är väl medveten om att hon behöver träna i stället för att tävla jättemycket för att skruva upp formen inför ett mästerskap.

– Och den lärdom de drog med Stina var att hon kom i form lite för tidigt på touren och brände sitt krut där.

Johanna Ojala tror dock att vi får se Charlotte Kalla i Tour de Ski igen.

– Ja, det tror jag. Åker hon 2020 tror jag hon åker där, då är det ett mästerskapsfritt år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer