Frida Karlsson och SVT:s expert, Johanna Ojala. Foto: Bildbyrån

Ojala om legendariska testet: ”Så in åt helvete jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags avslöjade hon sin tid som krossade Ebba Anderssons rekord. Under onsdagen putsade hon sin egen supertid med fyra sekunder.
SVT:s skidexpert Johanna Ojala imponeras av Frida Karlssons framfart i Hallstatestet.
– Detta vittnar såklart om att hon har en enorm kapacitet, säger Ojala.

Åtta minuter och 32 sekunder.

Så lyder Frida Karlssons rekordtid i klassiska Hallstatestet. Ett legendariskt konditionstest bland längdskidåkare där utmaningen är en maxlöpning på 1800 meter med 210 höjdmeter rakt uppför Hallstabacken i Sollefteå.

SVT:s skidexpert Johanna Ojala imponeras av både Frida Karlsson och Ebba Anderssons resultat i backen.

– Det är en väldigt bra tid som hon satte i går när hon putsade sitt rekord med fyra sekunder. Det är en riktigt stark tid, 8.32. Ett test är ett test och det säger mest egentligen om dagsformen den dagen, men att göra dessa tider på så kort tid vittnar såklart om att hon har en enorm kapacitet, säger Ojala och fortsätter:

– Ebba (Andersson) som var innehavare av rekordet sedan tidigare och som också har en enorm kapacitet, det är två riktigt starka tjejer som har gjort dessa tider. Frida har dessutom kapat nästan 20 sekunder på den tidigare rekordtiden som Ebba hade.

”Så in åt helvete jobbigt!”

Ojala berättar att det är många skidstjärnor utöver Karlsson och Andersson som gjort testet – och att hon själv också sprungit i backen vid flera tillfällen.

– Hallstatestet är ett som Hallstagymnasiet kör, så jag har också kört testet när jag gick där. Alla elever på skidgymnasiet som gått i Sollefteå har kört det och sedan har även olika klubbar, team och landslag säkerligen också varit där. De flesta landslagsåkare har på ett eller annat sätt varit igenom testet.

Du som gjort testet, hur jobbigt är det?
– Det är så in åt helvete jobbigt, haha. Det är hemskt!

– Det går lite i serpentinvägar när man korsar slalombacken och man har även en vänterkurva när man kommer upp nära hotellet som är riktigt brant. Testet inleds också med en ordentlig brant i slalombacken så det är riktigt tufft. Beroende på väder kan det vara slirigt och lerigt vilket inte gör saken lättare i branten mot slutet när man ska upp mot mållinjen. Det gäller att hela tiden balansera på mjölksyrakanten så att man inte blir totalt stum.

”Behärskar det briljant”

Ojala menar att dessa imponerande testtider är imponerande, men också något helt annat än det som skidstjärnorna framför allt ska fokusera på när vintern närmar sig; att prestera i skidspåret.

– Kapacitet besitter Frida och det visar hon med det här testet. Sedan är löpning uppför sin särart och en tremil i Holmenkollen eller tio kilometer i Gällivare något helt annat. Man ska få ut detta dels i sin fortsatta träning där man ska undvika skador och sjukdomar och sedan i ett senare skede även ute i skidspåret. Men det har vi sett tidigare att båda behärskar briljant.

KLIPP: Frida Karlsson på hemmaplan (4/6-2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På hemmaplan: Frida Karlsson Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer