Fis president Gian-Franco Kasper är inte överens med IOK om hanteringen av Jevgeni Belov och de andra ryska skidåkarna. Foto: Bildbyrån

Ordkrig om de ryska skidåkarna

Uppdaterad
Publicerad

De ryska skidåkarnas vara eller inte vara i världscupen har lett till ett öppet ordkrig mellan IOK och Fis. Starkast ropar skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper.

Att de OS-avstängda ryssarna tillåts starta i världscupen har från Fis motiverats med att förbundet inte har fått ta del av all befintlig bevisföring i tid.

Detta har hänt: Frågor och svar om ryska dopningsskandalen

Det har de visst, menar IOK som nu riktar kritik mot skidförbundet.

– Alla internationella förbund som är berörda har redan fått ta del av all bevisföring som behandlats av disciplinkommittén eftersom de har haft möjlighet att delta i förhören, säger representanter från IOK enligt Inside the games.

Fis svarar i sin tur med att det inte har räckt med att delta i förhören och ta del av bevismaterialet. Man vill ha den fullständiga motiveringen bakom besluten.

– Beslutet borde kommit för länge sen. Sen kan man fråga sig vad det är Fis väntar på?, frågade sig SVT Sports expert Mathias Fredriksson inför världscuppremiären i Ruka.

– Det här är ingen politisk fråga, vi måste följa reglerna, säger förbundets ordförande Gian-Franco Kasper.

Kasper är tydlig i att han är emot att stänga av ryska idrottare helt från OS.

– Jag tycker inte om kollektiva bestraffningar. Vi måste identifiera individerna och straffa dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.