OS-generalen: ”Oerhört hedrad”

Uppdaterad
Publicerad

I september väntas Stockholms stad ge besked om man stödjer en ansökan om vinter-OS i Sverige 2026. Idag på Sveriges Olympiska Kommittés årsmöte utsågs Richard Brisius att leda kampanjen. – Jag är oerhört hedrad av att ha fått det här uppdraget av SOK:s styrelse, säger Richard Brisius till SVT Sport.

– Jag ska göra mitt bästa som krävs nu från SOK:s sida för att Stockholm ska kandidera för att få vinter-OS 2026.

Han har sin bakgrund i segling, goda kontakter i näringslivet och är handplockad av SOK-ordföranden Hans Vestberg.

– Richards stora uppgift blir självklart att se till att jobba över gränser, med olika organisationer, för att se till att vi är överens om kommunikation, och för att se till att vi har ett robust koncept när vi väl bestämmer oss för om vi ska ansöka eller inte, säger Hans Vestberg.

Beslut i september

Richard Brisius tillträder OS-generalroll omedelbart. OM kommunerna som berörs av OS lämnar klartecken kan arbetet påbörjas helhjärtat. 

– I september ska det upp för beslut i Stockholms stad. Det är en viktig milstolpe för en eventuell OS-ansökan.

Anmälan för OS-kandidatur ska vara inne 2018. Beslut om vem som får arrangera vinter-OS 2026 tas av internationalla olympiska kommittén i september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.