Sabastian Samuelsson går till attack mot internationella skidskytteförbundet. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-hjälten Sebastian Samuelssons attack: ”En hel del korruption”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Sameulsson har protesterat högljutt – men trots den svenske OS-hjältens påtryckningar är det internationella skidskytteförbundet orubbligt: Världscupavslutningen i slutet på mars kommer att arrangeras i Ryssland.
– Jag tror tyvärr att det är en hel del korruption, att det är pengar inblandat, säger Samuelsson till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson menar att Ryssland inte har en fungerande antidopningorganisation, han litar inte på att dopningsproven som lämnas in kommer att hanteras på ett säkert sätt.

Dessutom är han orolig för sin egen säkerhet.

Därför väljer den svenske OS-hjälten nu att bojkotta tävlingarna i Ryssland.

– Jag har fått en del meddelanden på nätet, både offentliga och privata. Det har varit allt ifrån att jag är en dålig människa till att de ska skjuta mig, att de väntar på mig i Ryssland och att hela min familj ska dö.

Är du rädd?

– Nej, jag skulle inte säga att jag är rädd. Men jag har svårt att se hur IBU eller organisationen i Ryssland skulle kunna garantera min säkerhet om jag hade åkt till Ryssland.

Mejlkontakt mellan 30 aktiva

Enligt Samelsson har över 30 aktiva från åtta olika nationer, däribland tre olympiska mästare från Pyeongchang, varit i mejlkontakt med IBU i syfte att få dem att flytta världscupavslutningen.

– Vad man hör sedan är att det var ganska enkelt för dem att fortsätta ha tävlingen i Ryssland. Det var för mig ett väldigt förvånande beslut, jag var helt säker på att man skulle behöva flytta den.

– I mina ögon känns det som att de skiter lite grann i hur det ser ut i antidopningssynpunkt och hur omvärlden reagerar på det här.

Varför tror du att IBU inte lyssnar på er?

– Jag tror tyvärr att det är en hel del korruption, att det är pengar inblandat, att det är andra saker inblandat som gör att de tycker det är viktigt att ha kvar den här tävlingen.

Beslut träder i kraft 1 april

Olle Dahlin är ordförande i det svenska skidskytteförbundet och vice ordförande i IBU.

– Det är ingenting som jag känner till, svarar Dahlin på Samuelssons påstående om att IBU skulle vara korrupt.

Efter att den ryska dopningsskandalen rullades upp beslutade man att i nuläget inte förlägga några framtida mästerskap eller intenationella tävlingar i Ryssland. Men beslutet träder i kraft först den 1 april.

– Då tycker jag att det är väldigt märkligt att vi ska tävla där bara några dagar innan den här gränsen dyker in, säger Samuelsson.

– För den kommande säsongen har vi inte lagt några tävlingar i Ryssland. Det här är beslut som ligger bakåt i tiden och som därmed följer Wada-koden, säger Dahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.