Ovissheten tär på Halfvarsson: ”Blir det nåt VM, blir det ens någon säsong?”

Uppdaterad
Publicerad

Coronautbrottet innebar ett abrupt slut på säsongen för många idrottare – inte minst för längdskidåkarna som fick världscupavslutningen i Nordamerika förstörd. Och hur kommande säsong blir är fortfarande ovisst.

– Blir det nåt VM, blir det ens någon säsong? Det värsta skulle väl vara om allting blir inställt och vi ska gå en hel vinter och bara fortsätta träna inför en ny säsong om ett och ett halvt år, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport.

Nu i maj skulle Calle Halfvarsson egentligen dragit iväg på årets första läger tillsammans med landslaget. Men på grund av coronautbrottet är det istället träning på egen hand som gäller för 31-åringen.

– Det är lite tråkigare, det blir en väldigt speciell situation. Man kommer att få träna väldigt mycket själv i sommar, säger han när SVT Sport träffar honom efter ett intervallpass i Bjursås, grannbyn till Halfvarssons Sågmyra.

Hur mycket vet du om hur er säsong kommer att bli?

– Jag vet ingenting om vår säsong. Det är det som är lite jobbigt just nu, att man tränar i en ovisshet. Man vet inte riktigt vart det kommer ta vägen. Blir det nåt VM, blir det ens någon säsong? Det värsta skulle väl vara om allting blir inställt och vi ska gå en hel vinter och bara fortsätta träna för att ladda inför en ny säsong om ett och ett halvt år. Det skulle vara riktigt tungt, men då är det ju bara att acceptera det läget och det är ju lika för alla.

Hur är det att förbereda sig när man inte är 100 procent säker på att det där mästerskapet kommer?

– Det är ju speciellt, det är väldigt speciellt just nu för alla tror jag. Det är nog inte bara jag som tycker att det är väldigt konstigt. När man vaknar varje dag nu så har man ingen aning om vad som kommer att hända till hösten och till vintern. Men samtidigt kan man ju inte stå över träningar heller, helt plötsligt står man där i augusti eller november och så är allt som det ska och det blir säsong och VM är om bara några månader. Då kan man inte stå där och säga att ”jaha, men jag trodde inte att det skulle bli något”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.