Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Persson vill bryta norska dominansen i Vasaloppet Foto: Maria Wallberg

Emil Persson vill bryta norska dominansen i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rekordsäsong med åtta segrar av nio möjliga i Ski Classics är Emil Persson storfavorit inför söndagens Vasalopp.

– Det är mycket att axla när man får förväntningar och press på sig. Jag försöker ändå se att den här säsongen jag gjort har skapat en trygghet och jag känner mig avslappnat in mot loppet. Gör jag bara som jag gjort tidigare i vinter så kan det räcka långt, säger Persson till SVT Sport.

27-åriga Emil Persson är med sina 17 långloppssegrar totalt främst genom alla tider på herrsidan. Han har slutfört sex Vasalopp tidigare med andraplatsen ifjol som bästa placering.  Lärdomar från tidigare Vasalopp väger nu tungt när siktet på nytt är inställt på att försöka bli en vinnare även i fäders spår 

– Man har inte råd att bomma på någonting. Du måste ha toppmaterial, du måste ha toppkropp och taktiken måste stämma. För det är ju en timme längre än alla andra lopp, säger Persson. 

Vasaloppet

Och fortsätter. 

– Just den timmen tar ut sin rätt om man bommat på något. Du klarar ett två timmars lopp på kanske lite sämre taktik för du är stark men här gör du inte det.

Foto: SVT

Det har varit norsk segrare i herrklassen i Vasaloppet tio år i rad. Senaste svenska vinnaren är Jörgen Brink 2012. Men vinterns suverän hoppas på att bryta den norska dominansen.

– Det är väl på tiden nu, det har jag sagt de senaste åren... Men det var ju nära ifjol så jag tänker att i år är det väl svenskens tur, säger Persson. 

Se ett länge reportage med Emil Persson inför Vasaloppet här >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet