Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Ida Dahl och Magni Smedås inför Vasaloppet Foto: Maria Wallberg

Ida Dahl inför Vasaloppet: ”Så klart vill jag ta kransen i Mora”

Uppdaterad
Publicerad

Stärkt av vinsten i Tjejvasan förra helgen siktar Ida Dahl nu mot karriärens första seger även i Vasaloppet. 

– Så klart så vill jag ta emot kransen i Mora i målet och stå som segrare, säger Ida Dahl till SVT Sport.

I Orsa för två veckor sedan vann Ida Dahl båda Ski Classics-loppen. Ett styrkebesked som följdes upp med karriärens första seger i Tjejvasan förra helgen, efter en spännande spurtduell mot Magni Smedås. 

Ida Dahl har kört Vasaloppet tre gånger och har en tredjeplats från 2021 som toppnotering. Att försöka vinna Vasaloppet har varit ett uttalat mål redan från säsongsstarten för 27-åriga Dahl.

Vasaloppet

– Så klart så vill jag ta emot kransen i Mora i målet och stå som segrare. För att göra det så ska allt klaffa och stämma hela dagen så jag hoppas på det, säger Ida Dahl till SVT Sport.

Damerna och herrarna startar samtidigt vilket gör att det kommer gå fort direkt. 

– Det är viktigt att vara med mentalt i starten och försöka komma fram så långt som möjligt och väl på toppen försöka komma med någon bra herrklunga.

Ledande Smedås debuterar

Magni Smedås toppar totalen i Ski Classics – fem poäng före Dahl. Smedås gör sin första fulla säsong i långloppsvärldscupen och vann både Marcialonga och Jizerská.

Iförd den gula ledarvästen gör 27-åringen i morgon sin första start i Vasaloppet. 

– Det är hög tid för min debut och jag är väldigt spänd. Jag är lite nervös för det är väldigt långt, längre än jag åkt förut, säger Smedås till SVT Sport. 

Totalt 15 800 är anmälda till söndagens Vasalopp.  

– Det jag ser fram emot mest är att se alla på starten. Att alla startar samtidigt, det blir en galen upplevelse. Jag gläder mig väldigt till att äntligen få ta mig an Vasaloppet. 

Svidande finish ”får inte hända igen”

Smedås stod för en urstark insats under Tjejvasan förra helgen och såg ut att gå mot en seger när hon blev nedspurtad av Ida Dahl. Målfoto krävdes för att skilja dem åt, en svidande lärdom som lett till lite extra detaljträning under Vasauppladdningen. 

– Jag är revanschsugen, det är bara att fråga Oskar (tränare) om hur många spurter jag körde igår med fällningar. Jag har definitivt övat och stretchat. Det ska inte få hända igen, säger Smedås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet