Wolfgang Pichler under en presskonferens inför Lidingöloppet. Foto: BILDBYRÅN

Wolfgang Pichler satsar på unga i OS

Publicerad
Wolfgang Pichler blir talangutvecklingsansvarig för SOK:s nya vinter-OS-satsning.
”Detta är nödvändigt för att de ska ha chansen att nå världstoppen”, säger den förre skidskyttetränaren.

Trots att Vinter-OS 2026 och 2030 är långt bort så satsar Sveriges olympiska kommitté (SOK) på unga idrottare som kan ta plats i spelen.

Ett 20-tal talanger i skridsko, curling, skidskytte och kälksport ska få möjligheter till bra träning och specialsatsningar. Det skriver SOK i ett pressmeddelande.

Huvudansvarig talangutvecklare i projektet är den legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler.

”Det är viktigt att vi börjar i tid med att satsa på talangerna så att de lär sig träna bra, det är nödvändigt för att de ska ha chansen att nå världstoppen”, säger han.

Satsningen går under namnet ”Olympisk offensiv”, ett projekt som är tänkt som en förberedande satsning för unga lovande idrottare som på sikt kan ta plats i SOK:s stödprogram ”Topp och talang”.

I skridsko är det åtta talanger som ingår i satsningen medan det i curling är lag Wranå (Isabella Wranå, Jennie Wåhlin, Almida de Val och Fanny Sjöberg) som omfattas. I skidskytte är det en grupp unga herrar på sju personer som tar plats och inom kälksporten ser SOK över möjligheterna till en satsning på ”ett par rodelåkare och någon skeletonåkare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer