Piteås omtalade målning: ”Det här kanske inte blev helt rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Piteås damer körde hem damstafetten överlägset, med Ukrainas färger målade på ena kinden.

Men vad hade de egentligen för flagga på andra kinden?

– Vi vill poängtera att det är Piteå Elits färger, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Piteå Elit tog både guld och silver i SM-stafetten för damer på hemmaplan. Dagen till ära hade Piteå-åkarna målat kinderna, i klassisk stafettanda. På den ena kinden hade de målat ett hjärta i Ukrainas färger, på den andra hade de målat Jemens flagga, oavsiktligt. Rött, vitt och svart.

– Vi vill poängtera att det är Piteå Elits färger, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

– Det var lite synpunkter här efter målgång, men vi kände kanske redan när vi stod där på toa och målade kinderna att det här kanske inte blev helt rätt.

Kalla berättar även för SVT Sport att de fått en del sms som uppmärksammat målningen. Det uppmärksammades även på sociala medier.

”Det är tragiskt och det berör”

Trots att de insåg innan start att målningen kunde associeras med något annat än Piteå Elit SK så valde de att behålla den.

– Men vi kände att ”äsch, men nu kör vi”, säger Kalla.

Ebba Andersson förklarar valet att måla Ukrainas flagga.

– Vi ville ta det här tillfället att stötta det som händer där borta, det är tragiskt och det berör, säger hon.

Enligt Utrikespolitiska Institutet pågår sedan 2015 en konflikt i Jemen som FN har beskrivit som den värsta i världen. Så sent som i förrgår påverkades helgens Formel 1-tävling då Huthirebeller från Jemen attackerade en saudisk oljedepå med missiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.