Foto: Bildbyrån

Planen: Så ska Hanna Öberg jaga alla medaljchanser

Uppdaterad
Publicerad

Inte nog med att Hanna Öberg kliver in i VM med pressen att vara ett svenskt medaljhopp.

OS-hjälten ska också tävla i sju lopp på elva dagar.

– Planen är att hon kör alla, säger Wolfgang Pichler till SVT Sport.

23-åringen slog igenom med dunder och brak på OS med ett guld i distansloppet. Efter det kammade hon hem anrika Jerringpriset och nu förväntar sig nog många att det blir medaljer på hemma-VM i Östersund. Och det är många lopp som väntar för Hanna Öberg som på VM blott gör sitt andra stora seniormästerskap. Om det nu blir sju. Själv är hon inte lika säker som förbundskaptenen.

– Det beror på lite hur mycket det sliter, säger hon.

Har du gjort sju tävlingar tidigare?

Nej, men jag körde sex på OS. Det gick ganska bra tyckte jag. Det är klart man är tröttare de sista tävlingarna, men jag tyckte inte det var några problem.

Hur laddar man om mentalt för de olika tävlingarna?

Det handlar om att slå av och på. Det har jag varit bra på tidigare. Mellan loppen gäller det att göra återhämtningen så bra som möjligt och ta det lugnt. Det är klart att jag drömmer om att ta medaljer, det skulle vara jättehäftigt.

” Hon har en chans i alla lopp”

Vägen till VM-succé kan alltså vara lång. Och tuff. Men chanserna finns. Förbundskapten Pichler har dock en plan för hur han ska matcha svenskan.

– Hon ska tävla, åka hem, vila, tävla och vila igen.  Hon har en chans i alla lopp. Hon var på pallen i sprinten i världscupen, hon var på pallen i jaktstarten, hon vann individuellt guld på OS. Hon vet vilka chanser hon har och vad hon ska göra. Efter masstarten på söndagen (sista tävlingen) där hon också har en stor chans kan hon koppla av. Nu gäller det att tävla, äta, sova och få massage, säger Wolfgang Pichler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.