Olle Dahlin tillsammans med Sebastian Samuelsson under OS i Sydkorea Foto: Bildbyrån

Skidskytte-bossen: ”Dopning är ett globalt problem”

Uppdaterad
Publicerad

Skid-VM i Seefeld blev skakat av en dopningsskandal. Men det är inte bara inom längdskidor problemet med dopning förekommer, utan det kan även komma att drabba skidskytte-VM.

– Dopning är tyvärr ett globalt problem, säger Olle Dahlin.

Olle Dahlin är ordförande för det internationella skidskytteförbundet, och han säger att det inte bara är inom längdskidor det är problem med dopning. Därför jobbar förbundet kontinuerligt med att bekämpa fusket, och om det skulle vara så att det blir en liknande situation i Östersund som i Seefeld så är det inte enbart negativt.

– Vi samarbetar med alla som jobbar med att få bukt på problemen med dopning. Och kommer det saker här nu under vårt VM så får vi se det positiva i att då tar man fast de som sysslar med dopning. Det är viktigt att det kommer fram hela tiden, säger han.

Polisrazzian i Seefeld har däremot inte påverkat något i hur arbetet inför mästerskapet sker, utan skidskyttet jobbar på som vanligt. Dahlin säger att skidskytteförbundet jobbar med att intensifiera dopningskontrollerna.

– Sedan gäller det att på ett medicinskt plan nu jobbar med analyser för att ligga i takt, eller helst före de som dopar sig.

Utbildning ska stoppa dopning

Men det är inte bara att avslöja dopning som är viktigt, utan även att hindra det från att ske från första början.

– Vi gör ett antal saker preventivt. Vi har information och seminarier runt anti-dopningverksamheten. Det som är viktigt är att man vet vad det är i unga år innan man kommer i kontakt med dopning så att man säger nej från början.

Och förutom de unga som är på väg in i deras seniorkarriär så arbetar förbundet även med allt annat som kan tänkas ligga bakom problemen med dopning.

– Vi gör ju allt nu för att städa upp det gamla nu. Det handlar inte bara om att sopa golvet och städa bordet, det handlar om att städa hela huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.