Ponsiluoma bäste svensk när Nelin sköt bort sig totalt

Uppdaterad
Publicerad

Martin Ponsiluoma imponerade på den höga höjden i italienska Antholtz. Svensken hade länge pallkänning, men blev till slut sexa. Värre var det för Jesper Nelin – fyra bom i sista skyttet.

– Det är hemskt, konstaterar Nelin efteråt.

De svenska damerna lyckades inte hantera den höga höjden i italienska Antholz under gårdagen. Linn Persson blev bästa svenska på en 15:e plats – den enda godkända insatsen enligt SVT Sports expert Helena Ekholm.

Herrarna hade ytterligare en dag på sig att vänja sig vid höjden – och det lönade sig. Inte minst för Martin Ponsiluoma.

Två bom totalt och efter det fjärde skyttet tog svensken över ledningen med en dryg minut. Men där bakom jagade ett gäng starka åkare och i mål blev ”Ponsi” till slut nedpetad till sjätteplats.

– Jo, jag är väldigt nöjd. Jag håller ihop loppet väldigt bra. Det var lite kritiskt på tredje, fjärde. Jag fick slita mycket med de jag åkte med. Sedan piggnade jag till lite på spurtvarvet och kan hålla ihop det bra, säger Ponsiluoma till SVT Sport.

Seger – trots fall och stavbrott

Vann gjorde Alexander Loginov. Ryssen var en av få åkare som fick ned alla prickar på skjutvallen. Och trots att han föll och bröt staven efter det sista skyttet var han 58,5 sekunder före tvåan Sturla Holm Lägreid. Trea blev Frankrikes Quentin Fillon Maillet.

Jesper Nelin, som var tillbaka efter sjukdom, hade inte särskilt höga förväntningar på dagen.

– Det har inte varit så roliga veckor, jag har suttit instängd på mitt hotellrum. Jag har fått all mat inskickad, så jag har verkligen varit instängd. Jag flyttade upp till de andra igår, så jag tror att det kommer bli riktigt tufft idag. Jag har verkligen inga förväntningar på dagen, jag ska försöka göra ett bra skytte idag, sa han till SVT Sport inför loppet.

Men det började riktigt bra för Nelin – först i det fjärde skyttet kom smällen: Fyra bom och en 61:a plats.

– Det var mycket bättre än vad jag trodde. Jag hade ställt in mig på ett riktigt helvete. Att man faller igenom totalt där på slutet, det är hemskt. Jag är väldigt trött, jag ställer mig inte riktigt rätt, jag spänner mig. Det blir inte bra helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.