Svenska åkarnas svar till Ferry: ”Fin tanke men inte realistisk”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry rev upp en oortodox tanke när han idag presenterade en lösning på fluorproblematiken.

Men lösningen att sluta valla skidorna och låta alla skidskyttar använda likadana skidor får han inte gehör för från de svenska åkarna.

– Även om tanken är fin och utopisk så ser jag inte att det går att genomföra, säger skidskytten Mona Brorsson.

Många har noterat och läst idéerna från Björn Ferrys krönika om att sluta valla.

Men bland de svenska skidskyttarna är det inte ett förslag som går hem.

– Jag har läst krönikan och det är en fin tanke men inte realistisk, säger Sebastian Samuelsson och utvecklar sin tanke:

– En åkare som väger lite och är kort kan inte åka på likadana skidor som en som är större och tyngre. Det (valla och skidorna) är en del av sporten och en dimension som förtjänar att vara där tycker jag.

Mona Brorsson är också inne på samma spår som Samuelsson.

– Jag håller inte med honom (Björn Ferry) även om tanken är fin och utopisk så ser jag inte att det går att genomföra. Bara det att man kommer radera alla skidmärken och många kommer gå i konkurs till exempel är ett problem, säger Brorsson.

– Det är inte att bara ställa sig på en skida utan varje skida är unik. Sen tycker jag också det finns en charm i att valla och hålla på med skidorna.

Krönikören och experten Björn Ferry ger dock inte mycket för skidåkarnas bemötande på hans åsikter.

– Jag tycker de svamlar mest. Jag tycker det (förslaget i krönikan) löser flera stora problem och nu pratar de om många små, mindre problem.

– Sen kan de inte säga att ”vi ska sluta valla” när de har vallare som jobbar för dem fyra, fem timmar per dag. Det kan bli onda ögat då när de hämtar ut skidorna.

Klipp: Ferry förklarar: Så löser man vallaproblematiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.