Foto: Bildbyrån

Positivt besked för Stina Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit oklart kring Stina Nilssons möjlighet att köra världscupen i skidskytte den här säsongen.

Men efter helgens möte kommer det ett positivt besked.

– Det är beslutat att varje nation får ha två herrar och två damer inom sin ordinarie kvot som inte har den formella kvalificeringen, säger Olle Dahlin, ordförande i det internationella skidskytteförbundet, till SVT Sport.

IBU-cupen drar inte igång förrän efter nyår och därmed har det funnits en del frågetecken kring kommande världscupsäsong.

Åkare som inte har varit kvalificerade för världscupen har inte haft någon möjlighet att kvala in via IBU-cupen. Det har satt Stina Nilsson och flera andra åkare i en knepig situation.

Men i dag kom positiva besked.

Gäller tävlingarna före jul

I helgen hade det internationella skidskytteförbundet möte för att reda ut frågetecknen.

– Vi beslutade att varje nation får ha två herrar och två damer inom sin ordinarie kvot som inte har den formella kvalificeringen. Och det gäller världscuperna före jul, säger Olle Dahlin, ordförande i internationella skidskytteförbundet, till SVT Sport.

– Efter nyår behövs inte dispensen då man kommer att ha haft möjlighet att kvalificera sig vidare genom att ha kört världscupen i år.

Landslagstränaren nöjd med beslutet

Johannes Lukas, huvudtränare för landslaget, gillar beslutet.

– Jag tycker att det är väldigt bra, och jag tänkte nästan att det skulle bli så här. Det är viktigt för världscupen. Jag tycker det är helt rätt, säger Lukas till SVT Sport.

Hur många tävlingar handlar det om?

– Det är ungefär åtta-nio lopp, förutom stafett.

Det här betyder alltså att det svenska skidskyttelandslaget har möjlighet att låta Stina Nilsson tävla den här vintern. Men Lukas tonar kraven på henne.

– Det är möjligt för henne att åka världscupen, men hon måste bli uttagen först. Det är tuff konkurrens på damsidan i Sverige. När du sysslar med skidskytte lär du dig nya saker hela tiden, det är tufft. Hon har en teoretisk chans att få tävla, men det är en lång väg dit, säger Lukas.

Medhåll av Grip

Han får medhåll av Rikard Grip, genereralsekreterare i skidskytteförbundet.

– Vi ska inte ha för höga förväntningarna, att hon ska leverera i början av säsongen. Det absolut viktigaste för henne är att få tävla. Det handlar om att samla på sig så mycket rutin som möjligt. Det är fokus, säger Grip.

Drygt halvvägs in i augusti skadade sig Nilsson på en träning. Hon fick en fraktur i armbågen och blev borta från träning i några veckor. Enligt Lukas är hon två-tre veckor ifrån full träning.

Världscupen inleds den 28 november i Kontiolahti.

KLIPP: Stina Nilsson efter skadan: ”Jag måste vara försiktig och klok” (15 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.