Anders ”Blomman” Blomberg är redaktör för Vinterstudion. Foto: BILDBYRÅN

Han är hjärnan bakom Vinterstudion – följ redaktören bakom kulisserna

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör en redaktör för Vinterstudion? Hur kan en dag se ut? Anders Blomberg gör på lördag sin tolfte raka säsongspremiär som redaktör för Vinterstudion. Här berättar han själv om arbetet med TV-succén.

Jag säger det direkt, det har varit en enda lång ”löneförmån” att få arbeta med Vinterstudion. Så många sändningar, så många timmar TV, så bra team work redan från dag 1. Och det kanske är det som är det häftigaste av allt, att vi har haft det så himla kul under alla dessa sändningstimmar.

Hur ser då en dag ut för en Vinterstudioredaktör? Programmet finjusteras in i det sista så jag är väl kanske inte världens bästa make just fredags- och lördagskvällar då datorn alltid står på på köksbordet, och jag är redo att svara på någon fråga från programledare Yvette eller Pops. Ett ständigt orosmoment är också vädret i alperna. Kommer alpina kommentatorn Björn Fagerlind att twittra om annalkande oväder?

Vinterstudion

Mycket att förbereda

Efter en kort natts sömn är det så dags att ta cykeln till jobbet. I 9 fall av 10 försöker jag hinna träna innan jag loggar in. 2,5 timmar innan sändningen börjar brukar jag vara igång i kontrollrummet.

Dessa timmar försvinner sedan i ett huj. Vi hinner precis ”repa” starten av sändningen någon minut innan vinjetten går igång. Det är körschemat (vårt manus) som ska uppdateras, intervjuer från utsända reportrar ska tas emot och ”trimmas”, sändande bolags schema ska kollas av, teknik testas och så vill man ju gärna hinna ta en kopp kaffe också.

Sedan är vi igång! Det är viktigt för oss alla att starten på dagens sändning sitter. En bra start har vi med oss hela dagen.

Planer som spricker

För dagen blir ju inte alltid som vi tänkt oss. Tävlingar drar ut på tiden på grund av olyckor, svårvallat före, eller hård vind. De skjuts upp och ställs ibland in.

Bästa (eller säger man värsta) exemplet är klassikern ”Nicht fahrbar” under alpina-VM 2013 i Schladming. Planerad start för damernas Super-G var kl 11.00, första åkare kom iväg 14.30. Tävlingen flyttades hela tiden fram med 15 minuter i taget. Då gällde det för oss alla att vara kreativa och hjälpsamma. Men på något sätt löser det sig alltid, även om det inte alltid finns en detaljerad plan B inför alla sändningar.

En viktig sak för mig som redaktör är dock att ta höjd för oväntade pauser. Det ska alltid, när det är möjligt, finnas ett längre och ett litet kortare sammandrag att ”kasta in”. Under den tiden hinner man också planera för nästa steg. Under de senaste åren har vi också kunnat reprisera flera fantastiska reportage från Lotta Fahlberg, Peter Jonsson och andra SVT Sport-reportrar när tävlingar flyttats fram.

Framåtblick

Till slut är sändningen över. Är det lördag innebär det en snabb titt på söndagens körschema för att kolla att det fortfarande stämmer. Kan det vara läge att ”plocka upp” något av det som hände under dagen? Vad säger väderprognosen?

Är det söndag ser man fram emot en söndagmiddag med familjen och sedan en HELT ledig måndag (även om jag brukar tjuvkika på den kommande helgen redan då, men säg inte det till någon annan).

På lördag kl 08.30 är det alltså dags. Vinterstudion säsong 12. Ni är väl med oss då?

PS. Mats Nyström gjorde ju nyligen sin 300:e Sportspegel. Imponerande. Hur många Vinterstudiosändningar jag har gjort? Vet inte riktigt. Beror lite på hur man räknar. Ska jag bara räkna helgerna? Eller räknas även sändningar som längd-VM in i totalsiffran? Om vi nöjer oss med helgsändningarna, dvs originalet, så säger jag ca 246, minst. DS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet