SOK-basens kritik mot UG-uppgifterna: ”Det är illa”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings avslöjande pekade flera experter ut en svensk manlig skidåkare på en lista över misstänkt dopning.

SOK-basen Peter Reinebo riktar nu kritik mot UG:s avslöjande.

– Jag tycker att den här granskningen, och framförallt presentationen av granskningen, är oseriös.

Reinebo är tillsammans med många av de svenska olympierna på plats i Sydkorea. Han har tagit del av Uppdrag Gransknings uppgifter om att cirka 300 åkare hade avvikande blodvärden under dopningstester mellan 2001 och 2010. Och att det bland dem ska finnas en svensk åkare med särskilt höga värden.

Men SOK:s verksamhetschef ger inte mycket för uppgifterna.

– Provtagningarna under tidigt 2000-tal hade inte en metodik som var helt tillförlitlig. Det fanns inte blodpass på den tiden, utan det var blodprofiler. Man tog inte upp det sammanhanget som innebar att de som har naturligt högt blodvärde kan få dispens. Så det finns ett antal parametrar i de där resultaten.

– Som experten säger i det här lilla programmet att det här är bloddopning till 99 procents säkerhet. Det är att gå alldeles för långt. Det är direkt felaktigt.

Det experterna säger, att den manliga svenska åkaren med nästa 100 procent sannolikhet var dopad, det stämmer inte menar du?

– Det stämmer absolut inte, man kan inte dra de slutsatserna på provtagning under de här förutsättningarna. Att gå ut och säga så utan att analysera de enstaka proven djupare och ge bakgrundsfakta; var individen till exempel sjuk eller var det hög höjd? Det är att direkt falsifiera det som läggs fram. Dessutom blir ett antal personer misstänkliggjorda, utan grund sannolikt. Och jag tycker att det är illa.

Tror du att någon av de som är här (i Sydkorea) är de som också förekommer i UG-materialet?

– Det skulle det ju kunna vara om man säger att det är aktiva som genomförde prov under perioden 2001 till 2010. Och det är det som känns felaktigt att lyfta fram ett sånt påstående. Men det behöver inte vara det. Det kan ju vara aktiva som slutat ganska tidigt under 2000-talet. Jag tycker att den här granskningen, och framförallt presentationen av granskningen, är oseriös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.