Rekordstor SM-vecka i Skellefteå

Snowboard är en av de nya sporterna i nästa års SM-vecka i Skellefteå.
Foto: BildbyrånSnowboard är en av de nya sporterna i nästa års SM-vecka i Skellefteå.

SM-veckan vinter i Skellefteå, 20-26 mars nästa år, ser ut att bli rekordstor. Och den kommer att bjuda på de första tv-sända fem- och tremilsloppen med intervallstart sen 2009.

28 sporter har nu preliminärt fått klartecken för att delta under SM-veckan. Det är möjligt att någon eller några av dem försvinner från programmet, men allt talar för att rekordet på 24 sporter från vinterveckan i Örebro 2015 kommer att överträffas.

Curling är tillbaka i Skellefteå efter ett års uppehåll och flera nya sporter, som snowboard, freeskiing, klättring, kyodo och puckelpist, tillkommer.
–  För varje SM-vecka är det fler idrotter som vill vara med. Det är kul för evenemanget och besökarna att det alltid finns nya tävlingar att visa upp. Och med de alpina grenarnas på SM-veckan så öppnar vi nu också upp för ett bredare samarbete mellan kommuner i regionen och ger möjlighet till fler att ta del av SM-veckan, säger Annika Nykvist, projektledare för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

Fem av sporterna kommer att avgöras utanför Skellefteå:

* Puckelpist körs i Bygdsiljum.
* Det alpina centret under SM-veckan är beläget i Tärnaby där grenarna slalom, parallellslalom och storslalom avgörs.
* Rally, rallycross och crosskart avgörs i Klutmark.

– Det känns spännande att kunna presentera en variation av idrotter och det kommer att finnas något för alla. Nu fortsätter arbetet med att få till ett bra program, både för publiken på plats och framför TV:n, säger Sinnika Sjunnesson, Skellefteå projektledare för SM veckan 2018.

Fler grenar i skidprogrammet

Vinterveckans stora skidnyhet är att SM-programmet utökas inför 2018, så att även herrarnas fem- och damernas tremil finns med på programmet. Och det innebär att Skellefteå kommer att bjuda på de första tv-sända femmilen med intervallstart sen 2009, då Holmenkollen bestämde sig för att byta till masstart.

SM-veckan vinter i Skellefteå kommer att avgöras senare än tidigare SM-veckor, 20–26 mars 2018, på grund av vinter-OS i Pyoengchang i Sydkorea. 

Här är idrotterna i SM-veckan 2018

Alpinrodel
Alpint (slalom, parallellslalom, storslalom)
Bowling
Casting
Cricket
Crosskart sprint special
Curling (ink rullstolscurling)
Cykeltrial
Danssport
Draghundsport
Freeskiing (big air, slopestyle)
Jujutsu
Klättring
Kyodo
Längdskidor
Puckel (puckelpist, parallellpuckelpist
Radiostyrd bilsport
Rallysprint
Rallycross
Rullstolsinnebandy
Skicross
Skidorientering
Snowboard (big air, slopestyle)
Stadioncross
Styrkelyft
Squash
Taekwondo
X-trial

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.